Освећење обновљеног храма у Вашици

У Недељу сиропусну, 14.марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, у пратњи арх. намесника шидског протојереја-ставрофора Радомира С. Мишића и службеника ЕУО-а, као и епархијског ђакона Горана Власца, учинио је канонску посету црквеној општини и парохији у Вашици, арх. намесништво шидско, служио Свету Архијерејску Литургију и освештао обновљени парохијски храм Светог Великомученика Георгија. Поред свештенослужитеља из пратње Епископа, на Литургији су саслуживали и протојереј-ставрофор Велизар Живановић, пенз. парох сремскокарловачки, јереј Слободан Вујасиновић, парох и арх. намесник сремскокарловачки и домаћин протонамесник Ратко Нонковић. Појали су, складно и умилно ученици Карловачке богословије.

У својој  архијерејској поуци свештенству и верном народу, Преосвећени Епископ је у духу недељног Јеванђеља, подсетио на значај молитве и искреног покајања увек а посебно у предстојеће дане Васкршњег поста, посебно нагласивши Христове речи: „А кад постите не будите као лицемери…..да их виде људи како посте. Заиста вам кажем да су примили плату своју. Него да те види отац твој који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно“ (Мт6,16-18).  Преосвећени је позвао и да предстојеће дане поста спајамо са добрим делима, делима милосрђа, јер је још старозаветни пророк Исаија препоручивао ономе који пости: „Да прелама хлеб свој гладноме“ (Ис.58,7). Јер, пост спојен са молитвом и добрим делима уздиже душу човекову Богу, у вечно и непролазно Царство Божије.

Похваливши вредне парохијане села Вашице, на челу са њиховим вредним и честитим парохом,  за њихов труд, бригу и несебично старање о лепоти и уређењу свога храма, Преосвећени је одликовао пароха протонамесника Ратка Нонковића чином протојереја, и парохијане:  госпођу Зорану Петров за несебичну љубав и помоћ у обнови храма Архијерејском граматом и госпођу Милицу Голубовић Орденом мајке Ангелине,  за вишедетно материнство.

У летопису храма Светог великомученика Георгија у Вашици остаје, за потомке, сваке пажње и поштовања достојан запис о бризи, старању и љубави ове генерације Вашичана, за своју цркву и њиховом вредном и честитом пароху и духовнику проти Ратку, који у овом сложеном времену предстоји црквеноопштинској и  парохијској заједници у Вашици.

Извор: Црквена општина Вашица

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *