Ново лето Господње и имендан Епископа сремског г. Василија

Према већ утврђеном богослужбеном поретку наше Свете Цркве, а радујући се новом лету Господњем и благословима које ће нам донети, у Саборној цркви у Сремским Карловцима је торжествено и радосно обележен почетак новог лета Господњег и имендан Његовог Преосвештенства, Епископа и пастиреначалника Цркве у Срему, Господина Василија.

Празнично бденије у 16.30 часова служио је старешина Саборне цркве, протојереј Јован Милановић, ректор богословије, уз саслужење часног ђакона Ђорђа Милидрага. За певницом су певали свештенство и професори богословије.

У поноћ је карловачка „Бимба“ – највеће звоно Саборне цркве – огласила почетак нове године Господње и призвала све да молитвом уђемо у нову годину. Молебан је служио Преосвештени Господин Василије уз саслужење протојереја Јована Милановића и часног ђакона Горана Власца. Господин Епископ је у беседи изразио радост што нас је Господ удостојио новог лета и своје надање да ће нас Господ ослободити свих болести, жалости и туга у години која је пред нама.

На сам дан, у 9:30 часова, почела је Света Литургија којом је началствовао Епископ сремски Господин Василије уз саслужење крстоносног протојереја Бранислава Поповића, пензионисаног пароха румског, протојереја Јована Милановића, ректора богословије и јереја Станка Лакетића, пароха сремскокарловачког, те ђакона Горана Власца и Ђорђа Милидрага. Хор Саборне цркве је својим благословеним гласовима увеличао ово сабрање.

После заамвоне молитве благосиљано је славско жито и пререзан колач поводом имендана Његовог Преосвештенства. У својој беседи Господин Епископ Василије је подсетио на лепоту живота по Богу као и чињеницу да нам је време дато да бисмо попут Светог Василија Великог били и остали служитељи Божији.

Након Свете Литургије Господин Епископ је служашче свештенство и ближе сараднике угостио у резиденцији.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *