Фрушкогорски манастир Раковац прославио своје заштитнике

Празник Светих бесребреника и лекара Козме и Дамјане, заштитника фрушкогорског манастира Раковца прослављен у суботу 14. октобра 2020. године.

Манастир Раковац који важи као дворски манастир Митрополије карловачке, прославио је своје небеске заштитнике, Свете бесребренике Козму и Дамјана. Већ је и шести век одавно започео како се овде узносе молитве Богу и свим Светима. Над звоником се уздиже крст који је осветио Епископ сремски Василије на дан  Преподобног Киријака Отшелника (http://www.eparhija-sremska.rs/novosti/osvecen-krst-u-manastiru-rakovac/).

О Светима Козми и Дамјану читамо: кад достигоше зрео узраст и утврдише се у беспрекорном живљењу по закону Господњем, они постадоше као два светилника на земљи, сијајући добрим делима. И добише они од Бога дар исцељивања, и даваху здравље и душама и телима, лечећи све болести, и исцељујући сваку слабост и сваку немоћ по људима, и изгонећи зле духове. И они указиваху помоћ не само људима него и стоци, и ни од кога ништа не примаху за то: јер све то чињаху не ради добитка, не ради богаћења златом и сребром, него ради Бога, желећи да љубав своју према Њему изразе љубављу према ближњему. И тим лекарењем међу људима они искаху славу не себи него Богу, и исцељиваху болести ради прослављења имена Господа свога који им је даровао таку целебну силу. А они избављаху од болести, не толико биљем, колико именом Господњим, и то без плате и награде, забадава, испуњујући заповест Христову: забадава добисте, забадава дајите (Мат. 10, 8). Због тога их верни и назваше бесплатним лекарима и бесребрницима. И пошто тако богоугодно проведоше свој живот, они скончаше побожно у миру. Но они се не само за живота свог, него и по престављењу свом прославише многим чудесима, као усрдни посредници и дивни исцелитељи како наших болести душевних тако и телесних (http://www.spc.rs/sr/sveti_besrebrenici_chudotovrci_kozma_damjan_5).

Прослављње ових Божјих угодника почело је празничним бденијем са петохлебницом у петак, 13. новембра 2020. године, а настављено у суботу 14. новембра 2020. г. торжественом Литургијом којом је началствовао протојереј хаџи Бранко Денчић уз саслужење јеромонаха раковачког оца Евгенија, јереја Немање Теофиловића, надлежног пароха сусечког и старешине цркве Св. архангела Гаврила, као и Милоша Марјанца, пароха беочинског и ђакона Лазара Павића, док су за певницом појали богослови нашег Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Празничну проповед произнео је отац Немања Теофиловић.

После резања славског колача када се једним устима појао небоземни тропар Светим лекарима и исцелитељима Козми и Дамјану, богоугодни разговори су настављени за трпезом љубави. Манастир Раковац је познат надалеко по свом гостољубљу. Трпезу богату и са изобилном љубављу припремила је манастирска обитељ под будним оком духовника, оца Варнаве. Високопреподобна игуманија манастира Раковац мати Гаврила која већ четврту деценију у овој светињи српској бди над душама нашим, са јеромонахом оцем Варнавом и оцем Евгенијем, као и са сестром Софијом, Богу угодише молитвом и све под Божје скуте призваше.

Извор: Епархија сремска

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *