Фрушкогорско славље Митровдана

У недељу, 08.11.2020. године, на празник Светог Великомученика Димитрија, Свету Литургију у древној фрушкогорској светињи манастиру Велика Ремета, задужбини краља Драгутина, служио је протојереј – ставрофор Бранислав Поповић уз саслужење сабрата ове обитељи јеромонаха Кирила (Лажетића) и ђакона инђијског Јанка Кртолице.

Својим умилним гласовима, благољепију богослужења евхаристијске радости, као и ранијих година када год могућности то дозволе, допринео је хор „Светих Жена Мироносица“ из Зрењанина под диригентском палицом г-ђе Зорице Кецић и великореметског протопсалта, наставника нашег ПБФ у Београду и Карловачке богословије у мировини проф. мр Предрага Миодрага.

Празнично бденије је у суботу предводио прота чикашки и професор Богословског факултета у Либертивилу (САД) Милош Весин, обраћајући се свима присутнима са надахнутом беседом која многе крепи, јача, снажи и опушта од свих тескобних проблема световног живота.

Под будним оком домаћина ове светиње, архимандрита Стефана и његове братије и сестара, нико није отишао из ње „празна срца“ већ спреман да и даље у свету благовести и дела врлински живот, остављен нам у аманет.

Као и сваке године о Митровдану, централном манастирском сабору, да све протекне како треба побринуле су се вредне руке вишегодишње великореметске куме госпође Драгице Ћорковић из Нових Бановаца, уз чланове своје породице.

Премала је била порта да прихвати све ходочаснике – причаснике којих је било у непрегледним редовима и колонама, придошлим да се поклоне исцелитељу, великомученику, мироточцу и страстотерпцу Димитрију, Светитељу солунском и свесрпском. Тиме је сваки од нас обећао вечно поклоњење, прославу Светих из диптиха, исправљање у свему и преображај на добро. Свесрдно, сверадосно и свенародно завапили смо Св. Димитрију у глас: Радуј се Свети Димитрије, славни Великомучениче и Чудотворче.

мср Стефан Недић, дипл. теолог

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *