Заупокојена Литургија и опело мати Ирини (Јефтенић)

Јуче, 29. јула 2020. године, са почетком у 9.30 часова, служена је Заупокојена Литургија, а затим и опело, у 11.30 часова, монахињи Ирини (Јефтенић) у манастиру Раваница – Врдник.

Заупокојену Литургију служили су протојереј-ставрофор Јовица Јовановић из Сремске Каменице, протојереј Влатко Голић из Петровца на Млави, јеромонах Лазар раванички и ђакон Страхиња Џамбић.

Одмах по завршетку Литургије, опелом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање више архимандрита, јеромонаха, свештеника и ђакона Епархије сремске, док су за певницом, осим сестринства манастира Раваница – Врдник, појале и монахиње манастира Јаска, Мале Ремете, Гргетега, Беочина и Гомионице.

У емотивном обраћању, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије се захвалио свима који су дошли да испрате мати Ирину. Присетивши се њеног живота и њених хришћанских врлина, истакао је да су на двору Епархије сремске заједно провели пуне 34 године.

На самом крају свог обраћања Преосвећени владика се захвалио раваничком јеромонаху Лазару, који се бринуо о мати Ирини у последњим данима њеног овоземљског живота, а затим се и званично опростио од ње у име читаве Епархије сремске и у своје лично име.

Готово шест деценија, као верна слушкиња Господња, мати Ирина провела је у англеском монашком чину, сведочећи својим унутрашњим животом и зрачећи у сусрету са светом, са ближњима. Њу је красила монашка скромност, хришћанска ведрина и љубав према сваком.

Иако смо тужни, ми знамо да је право живљење наше не овде на земљи, него управо на небесима, па зато мати Ирина може сигурно да запева са псалмопевцом Давидом: Мили су ми станови твоји Господе. А ми остајемо овде, дужни сада да њу у молитвама помињемо јер она ни сада неће престати да се моли за нас. Амин.

Фотографије: архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић, г. Крсто Калинић

Звучни запис: архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *