Духови у Бешки

По дугој традицији Бешка слави своју сеоску Славу Духови, други Дан овога Празника који означава рођење Цркве као Заједнице Духа Светога.
Због смисла самога Празника треба напоменути да ове године бешчански храм Ваведења прославља и 249 година свога постојања, што значи да нас чека следећа јубиларна година и 250 – годишњица постојања бешчанског храма.
Пре овога храма Бешка је имала мањи храм и капелу, водицу, Свете Петке Трнове.
За сеоску Славу у храму Ваведења Пресвете Богородице се окупило свештенство са благоверним народом из Бешке, Нових Карловаца (Саса) и Сланкамена, а старешина храма протојереј-ставрофор Брацо Санчанин се потрудио да се покаже као прави домаћин Цркве. Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор Лазар Ерић – архијерејски намесник у пензији, протојереј-ставрофор Јовица Веселиновић у пензији, протојереј-ставрофор Момир Џамбић парох у Новим Карловцима (Сасама), јереј Ђорђе Санчанин парох у Руми и ђакон Горан Груловић.
За певницом је био теолог Михајло Санчанин са појцима.
После причешћа вернима се обратио јереј Ђорђе Санчанин са пригодном беседом.
Након Свете Литургије је уследила литија – крсни ход око храма, а затим је било у наставку приношење славских колача.
Овогодишњи главни кум и домаћин Славе је био Мирослав Ћалић из Нових Карловаца који је поклонио Светом храму нови полијелеј-лустер и обезбедио ручак тј. трпезу љубави за свештенство, госте и верни народ. Изабрани су нови кумови, а старешина Св. храма протојереј-ставрофор Брацо Санчанин је позвао све присутне на свечани ручак у Светосавски дом парохије Ваведења.
Текст и фотографије: ђакон Горан Груловић
Извор: Радио „Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *