Васкрс у Сурчину

Људи ликујте, народи чујте:
Христос воскресе, радост донесе!
Васкршњом Литургијом је началствовао парох сурчински, протојереј Страхиња Голијан. Празновало је царско свештенство на божански начин и над световно. Христос је васкрсао у срцу и данас и сваког дана, ево већ преко две хиљаде година,
„Не постоји већи празник од Васкрсења Христовог – слављење и празновање победе живота над смрћу. Наше данашње славље данас је мало неуобичајено, али да подсетим, било је времена када је  било и мање људи у цркви него данас, а нико тада ником није бранио одлазак у цркву. Значи, све што нам се дешава морамо да прихватимо с и да размислимо колико Бога у срцу носимо.
Поука данашњег празника и Свете Литургије на дан Васкрсења Христовог је: имајмо љубав Христову коју је Он  на Крсту имао рекавши Господе опрости им не знају шта чине.  Имајмо Христову љубав и љубав Марије Магдалине и њене сестре Марте и Мајке Божје, имајмо љубав ученика и апостола….
Нека Христос обрише са наших душа, сваку тугу, сваку жалост, осуду, сваки грех, сваку бол, смрт и све оно  што зло са собом носи.
Нека вам свима буде срећан празник. Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! “ поручио је отац Страхиња.
Васкрсење Христово прослављамо не као неки историјски или друштвени догађај, него као догађај онтолошки, што означава да смо кроз подвижничку борбу учинили све да постанемо причасници благодати Васкрсења. Циљ човековог духовног живота да се сједини са васкрслим Христом, да Га созерцава у дубинама свога срца и данас је остварен у цркви Свете Петке у Сурчину.
Да све протекне у најбољем реду старао се старешина цркве протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски. Васкршњој Литургији присуствовао је и сабрат Душко Ђеорђић, протојереј. Песме хвале Господу произнело је по одобрењу, на прописаној удаљености, неколико чланова хора Покрова Пресвете Богородице. Хором је дириговао Ђорђе Гавриловић.
Благодат Васкрсења Христовог раширила се у свим црквама  и манастирима Епархије сремске, свим православним храмовима широм Васељене.
Благодарни смо Богу и свим свештенослужитељима за принету бескрвну жртву и све молитве за здравље и спасење рода нашег.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *