Рођење Господа и Спаса нашег Исуса Христа прослављено у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Данас, 7. јануара 2020. године по новом а 25. децембра по старом календару, Православнa Црква радосно прославља Рођење Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

Мир Божији – Христос се роди!

Ваистину Христос се роди!

На најрадоснији празник међу свим празницима – Божић, с почетком у 00:00 часова, служенo je Јутрење, а у наставку Света литургија, у храму Силаска Светог Духа на апостоле, у Руми.

Светом литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, као и старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна.

За певницом су појали богослови и вероучитељи из Руме, са својим ученицима, док је црквени Хор „Вера“ својим појањем улепшао божићно празнoвање.

Тако је у присуство многобројних верника, у храму из којег је зрачила радост и благодат, прославњено рођење Спаситеља света, Богомладенца Господа Исуса Христа, чије оваплоћење представља један од три најважнија и најрадоснија хришћанска празника (поред Васкрса и Богојављења).

По сванућу, у  9.00 часова, почела је Света литургија, којој су, такође, присуствовали многобројни верници. Иако су само пар сати пре тога изашли из Светог храма, жељу да опет кроче у њега покретала је љубав према Христу.

И овог пута, архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, и старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна, нису напуштали свој веран  народ, већ су и у најсветији дан закорачили сабрани заједно као једна породица, славећи Богомладенца.

Речима пастирске беседе благочестивом народу обратио се старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна, подсећајући на величину данашњег празника, изузетног празника, јер празник Рођења Христовог, нарочито је радостан због тога што уноси у наше душе и у наша срца ново осећање, нови живот, нову радост… а та радост не би била права и потпуна да није ове радости на којој је ослоњена свака друга радост.

Тај догађај, који је био надасве једноставан, јер је Господ дошао и родио се, не у царском дворцу него, рекло би се, у крајњем „понижењу“ у пећини витлејемској, и није себе објавио као Цара над царевима и Господа над господарима, него је био положен у сточним јаслама, да се одмара… тај догађај се, нарочито данас, морао урезати у наша срца, а та сећања постати жива посебно гледајући децу док су узимала сламу у своје мале руке, уз осмех узвикујући: Мир Божији, Христос се роди!

Данас, у храму Силаска Светог духа на апостоле у Руми, не само деца већ и ми, одрасли, управо тако смо се испуњавали богатством од Христове простоте, Његовим богатством безмерним, бесконачним, неизмерним са којим се не може упоредити богатство ниједног царства, нити сјај било чега земаљског. Са том радошћу не може се упоредити било која радост на земљи, јер свака радост, и задовољство уколико није ослоњено на ону радост коју је Исус Христос донео у овај свет јавља се пролазном.

Како овако великом празнику и доликује, већина присутних верника пришла је Светом путиру, причестила се, и на тај начин окончала Божићни пост, сједињујући се с новорођеним Спаситељем.

Рођењем Твојим, Христе Боже наш, засија свету светлост разума, у којој, они који се звездама клањаху, од звезде научени беху да се поклоне Теби – Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока; Господе, слава Ти!

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *