Представљена књига – Професору Тарасјеву у част

У препуној сали Руског дома, у среду 6. марта 2024. године, представљена је књига писана срцем и душом –  Професору Тарасјеву у част. Издавач књиге је “Чигоја”, а приређивач Бранислава Марковић.

О професору Тарасјеву, потомку белих Руса, рођеном Београђанину су, поред приређивача, говорили: његов син др Алексеј Тарасјев, као и пријатељи и бивши студенти др Радмила Тонковић, др Слободан Радуловић и др Мина Ђурић. Сам професор Тарасјев није могао да присуствује вечери али је све пратио у лајв стриму. 

У књизи, на 170 страна су сабрани утисци, сећања, анегдоте из живота и прикази рада овог изузетног човека, педагога, али и оснивача хора „Лучинушка“ који постоји пуних 52 године, и кроз који је прошло преко две стотине активних певача у неколико генерација. Кроз хор су прошле и многе генерације студената Филолошког факултета. Проф. Андреј Тарасјев је руководио, хороводио и путоводио, о свакоме се бринуо, све знао и све тајне чувао.

Уз захвалност приређивачима, издавачима, директору Руског дома Јевгенију Баранову и свим поштоваоцима лика и дела његовог оца, Алексеј Тарасјев је истакао да је Руски дом одабран као најадекватнији простор за овакво вече јер је управу ту била смештена пре Другог светског рата Руска гимназија где је Андреј кренуо у школу, а његов отац Виталиј предавао веронауку. Андреј је повезао своју отаџбину и свој завичај са српском душом.

Публика је имала прилике да чује и текст писма унуке славног Никите Иљича Толстоја, рођеног у Вршцу, који је био совјетски и руски лингвиста и слависта, фолклориста, универзитетски професор и академик, доктор филолошких наука, професор и академик Академије наука (СССР) и био близак пријатељ са професором Тарасјевом. Злата Коцић која због оправданих разлога није присуствовала упутила је своје писмо уз текст објављен у књизи.

Ауторске текстове потписује 34 аутора. Књига је објављена поводом 90. рођендана проф. Тарасјева, а представљању књиге су поред породице Тарасјева присуствовали и протојереј ставрофор Миле Јокић, старешина цркве у Прхову, протођакон др Радомир Ракић, ђакон Ненад Михаиловић, бројни пријатељи и сарадници, професори Београдског факултета, парохијани Топчидерске цркве.

Овај духовно музички догађај завршен је кратким концертом Лучинушке и песмом Тамо далеко на руском језику. Својеврсни организатор догађаја је Сара Милановић, а модератор приређивач књиге, Бранислава Марковић.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *