Света архијерејска Литургија у манастиру Мала Ремета

На дан када наша света Црква прославља Светог свештеномученика Власија и Светог великомученика Ђорђа Кратовца, 24. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму манастира Мале Ремете. Његовом Преосвештенству су саслуживали високопреподобни архимандрит Стефан, настојатељ манастира Велика Ремета и свештенство из Епархије сремске и других дијецеза Српске цркве.

У току Евхаристијског славља, Преосвећени Владика Василије, у својој архијерејској беседи, поучио је сабрани верни народ о житију Светог свештеномученика Ђорђа Кратовца, чији се делић моштију чува у манастиру Мала Ремета, нагласивши значај истрајности, посвећености вери и спремности хришћанина на жртву, као основних врлина на којима се темељи свеукупна спасоносна мисија Цркве Христове. Богослужењу је молитвено присуствовала и госпођица Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у Влади АП Војводине, која свесрдно помаже обнову конака монашке обитељи у Малој Ремети.

Пореклом Србин, из града Кратова, Свети Ђорђе беше по занату кујунџија, а по срцу и души уверени и богомољни хришћанин. Тек му беше осамнаест година када га Турци хтедоше потурчити. Но Ђорђе оста у вери тврд као дијамант. Тада га Турци мучише многим љутим мукама, и најзад га спалише жива на ломачи. Пострада за лепу веру Христову, 11. фебруара 1515. године, у Софији, за време цара Селима и прослави се славом неувелом на небесима.

Тропар (глас 4):У трпљењу многих подвига твојих Георгије, поднео си смрт и огањ, и по свршетку своме, у збору мученика, примио си од Христа венац који не вене, и сада у земљи кротких боравиш, блажени. Моли за нас Христа Бога, да душама нашим дарује велику милост.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *