Драго Вулиновић: Невербално понашање – Ум заборавља, тело памти

Културно просветна заједница Србије поново се прихватила издавачког подухвата и објавила књигу публицисте и новинара Драге Вулиновића, можемо слободно рећи, студију о невербалном понашању.

На основу дугогодишњег искуства, знања и сазнања, теоријских и практичних, књига на 176 страна даје историјски преглед развоја дисциплине Невербално понашање, стручну анализу изражену табеларно па тако читамо (сазнајемо и учимо) о говору тела: уста, очију, руку (шаке)… Књига је на корист сваком лекару душе и тела.

“Борим се сам са собом, то је највећа битка”, саопштава нам Драго Вулиновић који је дуги низ година радио на електронским медијима, од студијских снимања, до идејних решења и продукције нових РТВ емисија, истовремено истражујући благотворно дејство музике. Тако би требало да изгледа и живот наш, борба са самим собом.

Одељак из књиге

“Живимо у времену ослобођеног духа, извесности, спасења, невероватне блискости са свемиром (читај све-мир), а опет многи бирају телесна ограничења као врхунац спознаје. У тој скучености нас малих људи, невербалним изразима покушавамо себе потпуније да искажемо у друштву.

…Вертикала тела је постављање физичког тела у дух садашњег времена, најбољи штимунг за спонтани невербални израз. Када човек живи у хармонији са духом времена, цео организам и органи несметано раде...

Дакле, почетак рада на невербалном изразу је штимовање на лични идентитет. Ја сам развио систем вежби које имају циљ да врате човеку урођену спонтаност.

Када отклонимо блокаде које су настале услед менталног егоизма, стреса, страха и неприлагођености тренуцима времена, тело се опушта и постаје спонтано у изразу.

Стрес и страх криве кичму и успоравају покрете. Енергије страха и стреса изазивају спазам мишића, па се то може видети као девијантност у покретима.

Одређене зоне тела су повезане са изражавањем одређених емоција. Блокиране емоције – блокирани покрети…”

Књига је представљена у Светосавској сали при сурчинској цркви Преподобне мати Параскеве, у петак 23. фебруара 2024. године. Аутора са гостима и публику поздравио је протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, док су о књизи говорили Горан Петровић и Зорица Зец, књижевник.

Драго Вулиновић је учинио да се објави ретка књига (у преводу на српски) “Савршени виноделац” архимандрита раковачког Прокопија Болића, аудио записе са старцем Тадејем преточио је у књигу, Овде се стиче Рај;  а ту је и књига Вино и седам чула, и друга дела плодоносног писца, човека који живи са Богом непрестано му се захваљујући за изобилне дарове, несебично делећи знање и радост, доброту са другима.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *