Предавање у Сурчину

Проф. др Весна Димитријевић Срећковић ендокринолог, шеф Кабинета за исхрану и превенцију метаболичких поремећаја Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетско- клиничког центра Србије, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, одржала је у недељу 24. децембра 2023. године предавање у препуној Светосавској сали при цркви Преподобне мати Параскеве у Сурчину.

Аутор је књига и публикација о медитеранској исхрани као и књиге ,,Пост пут у живот- хришћански пост као метод превенције и лечења дијабетеса, артеросклерозе и рака“ коју је написала заједно са професором Богословског факлутета у Београду протојерејем ставрофором проф. др Владимиром Вукашиновићем. Коаутор је енциклопедије ,,Велики породични саветник за исхрану”.

Др Весна Димитријевић Срећковић је говорила о скупу фактора који воде у дијабетес и артеросклерозу- метаболичком синдрому, да ли пост може да утиче на јачање имунитета (професорка је имала више радова). Помно се пратило излагање о гојазности и да ли је она повезана са променама расположења и депресијом о спречавању и лечењу дијабетеса, масне јетре и других болести. 

Пост и молитва својим механизмима смирења и промене исхране помаже у превенцији многих болести. 

Проф. др Димитријевић Срећковић је објавила и књигу ,,У славу рађања и духовног трагања“ с обзиром да је велики борац за побољшање наталитета. На предавању је говорила и о томе који су најчешћи узроци неплодности код мушкараца и жена.

Књига је представљена у осам градова али је једна промоција посебна! У Прову поред Шапца је црква посвећена Богородици Казанској са два параклиса посвећена Светом Нектарију Егинском и Светом Јовану Русу. Др Весна је кума прве храмовне славе ове цркве у чијој је изградњи учествовала више од десет година као и у обнови светиње у Црној Трави на југу Србије.

О Божјој посети – болести, и милости Божјој у исцељењу, о помоћи наведених Светитеља, као и о неким случајевима из своје лекарске праксе казивала је многопоштована докторица наглашавајући колико јој у послу и животу значи то што је успела да споји струку и веру – православље и медицину.

Савете докторке Весне али и понеки рецепт за ,,шарени тањир“ можете наћи на фејсбук и интернет страницама:

Уважену гошћу је поздравио протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Др Весна Димитријевић Срећковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *