Слава свештенства и вероучитеља Архијерејског намесништва румског

Љубљеног Христовог ученика, Светог Јована Богослова као свог патрона прослављају свештеници и вероучитељи Архијерејског намесништва румског.

Литургијско славље започело је 9. октобра служењем Свете Литургије у цркви Преноса моштију Светог Николе у Јаску, којом је началствовао Архијерејски намесник румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, уз саслужење протојереја-ставрофора Рајка Цабунца, пензионисаног пароха буђановачког и јереја Стефана Гавровског, пароха румског, уз молитвено учешће и присуство свештенства, монаштва и вероучитеља Архијерејског намесништва румског.

Након прочитаног Јеванђеља прота Сретен говорио је о љубави коју је својим животом посведочио Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов, дочекавши дубоку старост и оставивши нам богато теолошко наслеђе кроз своје новозавтне списе.

После Свете Литургије пререзан је славски колач и освештано славско жито у присуству настојатеља манастира Раванице у Врднику високопреподобног оца Лазара, игуманије манастира Јазак, високопреподобне мати Параскеве, игуманије манастира Мала Ремета, високопреподнобне мати Февроније, као и свештеног братства Архијерејског намесништва румског, као и пензионисаних свештеника који живе у Архијерејском намесништву румском. Уследио је славски ручак у просторијама Дома културе у Јаску, за који се побринуо домаћин молитвеног сабрања јереј Чедомир Грујић.

Ради духовног укрепљења и усавршавања у љубави Божјој у манастирској трпезарији манастира Јазак, благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, и љубављу мати Параскеве, након поклоњења моштима Светог цара Уроша, уприличено је предавање презвитера др Оливера Суботића, на увек актуелну тему хришћанске молитве. Својим излагањем отац Оливер подестио нас је на значај и важност, не само молитава које свакодневно служимо, него и наших личних молитава. Уследила је дискусија током које су свештеници и вероучитељи имали могућност да постављају питања оцу Оливеру, који је на иста са радошћу одговарао. Овом приликом прота Сретен даривао је сваког свештеника служебником поводом јубиларних десет година обављања дужности Архијерејског намесника румског. Напослетку, упућене су речи благодарности оцу Оливеру Суботићу, који се одазвао позиву проте Сретена и био предавач и уважени гост данашњег сабрања, као и високопреподобној мати Параскеви на срдачном гостопримству и добродошлици.

јереј Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *