Храм Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину добија нови звоник

Храм Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину ових дана је право градилиште. Припремајући се за храмовну славу пред млађаним презвитером Браниславом Керечким је велики изазов, изградња новог звоника. Дугогодишња жеља парохијана се ових дана полако остварује. Наиме, у току су радови на изградњи новог звоника на који ће се поставити три звона. Армирање стубова и носећих греда је завршено, очекује се испорука носеће конструкције, а звона су већ пристигла. Једно звоно је поклонила Веселка Павловић са породицом из Петроварадина, док су друго поклониле породице Матијевић и Мудри из Новог Сада и Петроварадина. Треће звоно није још плаћено, па се очекује од парохијана да се неко нађе и угради себе у вечност.

Доласком јереја Бранислава Керечког на парохију много штошта се пријатно издешавало у овом “најмлађем” храму у Петроварадину. Од завршетка и позлате дела иконостаса и комплетирања икона, до опремања храма грејањем и климатизацијом, набавком у дуборезу рађених тронова, певнице и пратеће опреме… Посебно се морају истаћи вредне иконе Богородице Млекопитатељнице, Богородице Почајевске, Богородице Свецарице, Богородице Очајних једина нада…Светог Пантелејмона, Светог Спиридона, Цара Николаја мученика…. Овај храм је увек украшен предивним цветним аранжманима, а Света Литургија се служи готово свакодневно. Пажњу заслужују искусни појци који, иако у годинама, у подвигу прате сваку Литургију.

Са нестрпљењем се очекује празник Покрова Пресвете Богородице и долазак Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија на Свету архијерејску Литургију, на дан када би, ако Бог да, по први пут зазвонила звона на новом звонику. Наш народ каже: “Ко цркви даје Богу позајмљује, а Бог ником дужан не остаје”, зато браћо и сестре помозимо завршетак звоника на храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину уз финансијску помоћ за преостало треће звоно како би достојанствено са радошћу и уз “песму” нових звона дочекали нашег епископа.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *