Међународни сабор духовне поезије у манастиру Раковици – захвалност радију Српски Сион

Пре тринаест година покренут је Међународни сабор духовне поезије, из најдубљих уверења да је Сабор (сада већ култна манифестација) обнова духовности и вредности која даје подршку ствараоцима широм Србије и земаља са којима се граничи, као и расејања. 

Бити учесник једног узвишеног дела и догађаја као што је Сабор духовне поезије, јесте велики благослов за душу човекову.

По благослову Његове Светости Патријарха српског Порфирија, свету Литургију и помен српским патријарсима Димитрију и Павлу одслужио је Викарни Епископ Алексеј, а потом је отворио овогодишњи Сабор поезије, на дан Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2023. године.

Његово Преосвештенство Епископ Алексеј је пренео патријарашки благослов и жеље за успешан рад Сабора, рекавши да је духовна поезија и наше духовно узрастање.

Књижевник Радомир Андрић је истакао да духовна реч одређује наше духовно биће.

Градска Општина Раковица и манастир Раковица су од самог почетка са Сабором који организује Књижевно друштво Раковица чији је председник Никола Рајаковић.

И ове године је одштампан Зборник Сабора (издавач: Књижевно друштво Раковица) у којем је заступљено 99 аутора.

Зборник је подељен у три целине, те су у првој целини заступљени одабрани гости Сабора: Јулија Аљександровна Алејчанка ( Белорусија), Татјана Вољцкаја (Русија), Петрос Голицис (Грчка), Драган Лакићевић  и Братислав Милановић, Слађана Ристић (Београд), Славица Пејовић (Пожаревац), Милутин Попадић (Лепосавић) и Катица Кулавкова (Северна Македонија).

У другом делу Зборника су награђени песници, шест похваљених радова (Радослав Јанковић из Косовске Митровице; Марина Николић из Шапца; Дана Радуловић из Новог Сада; Драгица Бека Савић из Бачке Паланке; Ђорђе Секулић из Бачког Јарка и Дарко Стевић из Београда) као и 81 рад заступљен у Венцу изабраних.

Прва награда на Тринаестом међународном сабору духовне поезије припала је г. Јовану Бундалу (Београд) за песму Има једна стопа земље; друга награда је припала Љиљани Клајић (Београд) за песму Сачувај ме Боже; трећа награда је припала Кецману Станишићу за песму Падајте кише небеске.

Награђени песници су добитници златника са ликом Патријарха Павла.

У трећем делу књиге су прилозима о Сабору, Духовни целив блаженопочившег Патријарха Павла је причао г. Миливоју Илићу, за изузетан допринос у реализацији програма Сабора. Зборник се са дужним поштовањем сећа и српске песникиње Десанке Максимовић којој је песму испевао Митрополит Амфилохије (1938-2020) који је завршио Богословију Светог Саве у манастиру Раковици.

Редакцији Радија Епархије сремске Српски Сион посебно је изражена захвалност за медијску подршку, као и листу Православље и Радију Слово љубве.

Да подсетимо на речи Јове Јовановића Змаја, које у књизи цитира настојатељица манастира Богородице Тројеручице, мати Злата: 

Песма мора бити света,

бити чиста…

Мора бити Богомдана,

племенита, истинита…

Мора тећи из дубине срца,

здравља…

Не скврни је лажном душом,

светиња је.

Данашњој свечаности присуствовао је и заменик председника Општине Раковица г. Душан Ђаковић, као и песници учесници Сабора који су стиховима све радовали.

Хор манастира Богородице Тројеручице са настојатељицом мати Златом песмом је увеличао Сабор духовне поезије.

Велика захвалност сестринству манастира Раковице са Високопреподобном игуманијом мати Евгенијом за гостопримство, као и УКС, Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Епархији шумадијској, САНУ, ЈКП Паркинг сервис и Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у расејању за подршку.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Викарни Епископ Алексеј
Настојатељица манастира Богородице Тројеручице, мати Злата
Викарни Епископ Алексеј на свечаном отварању Сабора
Књижевник Радомир Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *