Промовисана књига ђакона Александра Цигановића „Молитвени живот једног православног хришћанина“

У храму Светог архиђакона и првомученика Стефана у Сремској Митровици у понедељак 11. септембра 2023. године уприличена је промоција књиге ђакона Александра Цигановића „Молитвени живот једног православног хришћанина“. У присуству многобројних поштовалаца ауторовог ставалаштва, гостију и свештенства о другој књизи духовног садржаја ђакона Цигановића, највише је говорио протојереј-ставрофор Душан Петровић, некадашњи ректор Богословије „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Карловаца. Претходно је неколико речи о биографији  аутора и његовом свестраном духовном, музичком и књижевном раду говорио протонамесник Андрија Авакумовић, домаћин и старешина „Мале цркве“ поред Саве у којој ђакон Александар тренутно служи.

Мирјана Марковић, председница Књижевне заједнице Сремске Митровице, осим властитих утисака о књизи прочитала је део рецензије архимандрита др Клеопе Стефановића, настојатеља световаведењског манастира у Сремским Карловцимаи и утиске јереја Бојана Крстановића из Епархије зворничко-тузланске. У уметничком делу програма присутнима су се представили Етно група „Српски дом“ и солисткиња Јована Брзак. У извођењу духовних и родољубивих песама учествовао је и сам Александар Цигановић, некадашњи члан ове певачке етно групе и аутор многих композиција.

Прикупљајући више од годину и по дана различите молитве, ђакон Александар потрудио се да их сабере на једном месту, али и да једним крајње једноставним, лако пријемчивим језиком читаоцима пружи неопходна објашњења и упути духовне поуке. О томе је на почетку своје беседе говорио прота Душан Петровић који је оценио да се аутор „латио врло деликатног посла“ да начини молитвеник који ће обухватити све области живота хришћанина и бити им од помоћи ради лакшег савлађивања пута ка Богу. Називајући молитву „мајком свих врлина“ прота Душан осетио је потребу да каже нешто више о самој природи молитве и потреби да она постане истинска потреба и начин живота сваког хришћанина а не само формалност која не рађа вредне плодове у свакодневном животу.  Пре него што је закључио да је аутор написао вредно душекорисно дело, угледни гост је говорио о људским врлинама и духовним навикама које морају претходити свакој молитви јер су услов за искрено човеково обраћање Богу.

Лепе речи о молитви из срца, том „чуду које спаја земљу са небом и која човека узноси небеском Оцу“ написао је у својој рецензији архимандрит др Клеопа Стефановић. Он тврди да је ђакон Александар кроз своје дело показао „да је молитва све“ у човековом животу. Књигу је посебно препоручио деци као извор из кога се црпи снага за цео живот.

Бог је људима дао стваралачку моћ, различите дарове и таланте, наводи  у свом писменом обраћању јереј Бојан Крстановић који није могао присуствовати овом скупу али је констатовао да је Александар Цигановић успешно умножио своје од Бога дате таленте, посвећујући своје време овом духовно вредном задатку. Мирјана Марковић изнела је уверење да ђакон Александар Цигановић прикупљањем и одабиром ових молитава помаже људима да не буду лишени разговора са Богом.

Обраћајући се присутнима при крају промоције, аутор књиге изразио је захвалност свима који су на било који начин помогли његово стваралаштво. Објашњавајући своју идеју и начин рада, ђакон Александар подвукао је већ изречено мишљење да његово дело није обичан молитвеник јер садржи корисна појашњења, созерцања и примере из конкретног живота који доприносе да садржај ове књиге буде ближи ширем кругу читалаца и верника.

Одлучујем се за овај подухват јер сам и сам сведок колико људи имају проблема у животу. Овом књигом желим да помогнем и на неки начин дам упутства како би требали да се молимо. У томе ће људима помоћи молитве које већ постоје, али неопходна је и та наша лична искрена молитва која долази из дубине душе, рекао је, између осталог аутор Александар Цигановић.

Жељу да похвали ауторово дело на крају кжижевно-духовне вечери имао је и гост из Епархије браничевске протојереј-ставрофор Драган Дешић који се и сам бави писаним стваралаштвом.

Текст и фотографије: Д. Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *