Стручно саветовање вероучитеља Епархије сремске

У уторак, 29. августа 2023. године, после литургијског сабрања у величанственој батајничкој цркви Рођења Пресвете Богородице, одржано је Стручно саветовање вероучитеља Епархије сремске.

Торжественом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо уз саслужење јереја Душанић Гостимира, пароха у Илинцима и Чедомира Грујића, пароха јазачког; ђакона батајничког др Николе Лукића, бешког Горана Груловића и старопазовачког Стефана Станојевића.

Домаћин сабрања био је протојереј-ставрофор Споменко Грујић старешина ове прекрасне богомоље Епархије сремске.

После Литургије свештенству и вероучитељима са верним народом се обратио ђакон др Никола Лукић, Доцент за предмет Савремено богослужбено предање и Историја српског богослужења (Универзитет у Београду, Православни богословски факултет).

Саветовање је одржано у свечаној сали при цркви Рођења Пресвете Богородице, са почетком у 10.00 часова. Након молитве и умилних дечјих гласова батајничког хорића, стручни скуп отворио је Преосвећени владика Господин Василије, Епископ сремски, а потом се обратио начелник Школске Управе Војводине, г. Милан Грујин.

Благословивши овај годишњи сусрет са вероучитељима Епархије сремске, Епископ Василије је указао на изузетну важност вероучитеља као мисионара јеванђељске речи поручујући да наша Света Црква чини све да се реши статус веронауке и статус вероучитеља.

Начелник Школске Управе Војводине, г. Милан Грујин је у име Министарства просвете пожелео успешну нову школску годину којом се настављају традиционално добри односи школске управе, државних органа и Цркве.

Предавање на тему Како данас прилазити Христу, одржао је г. Дарко Танасковић, српски исламолог, филолог, оријенталиста, универзитетски професор, књижевник, књижевни преводилац, дипломата и академик. Бивши је амбасадор Југославије у Републици Турској, Азербејџану и Ватикану, као и амбасадор Србије при Унеску.

Између осталог, проф. Танасковић је изнео општи план како младим људима учинити верску наставу занимљивом и прихватљивом, како их ненаметљиво усмерити ка хришћанским вредностима и ка пуној црквености а на основу светосавског обрасца који је драгоцено исходиште надахнућа у свим временима и за сва времена. 

Како бити у највећој могућој мери хришћанин, православац, Србин и грађанин света/светски човек, одговорио је проф. Дарко Танасковић, одговарајући и на неке нове неутемељене “понуде” да треба градити колективни идентитет грађана Србије и да је веронауци место у богомољама, а не у школама секуларне државе!?

Директор ОШ “Вук Караџић” Сурчин, др Катарина Диклић (изврстан педагог по струци) говорила је о приступу позиву вероучитеља, приступу деци, непосредном контакту са њима, о изазовима савременог друштва, о бризи за децу – обавеза и одговорност, непрекидном усавршавању у научном и педагошком образовању вероучитеља и коришћењу дидактичких средстава за заинтересованост за веронауку.

Овогодишње саветовање посвећено је најмлађима и омладини, пред које вероучитељи излазе и предају им реч Божју. О предстојећој школској години и активностима вероучитеља, односу према младима и према раду, коришћењу дидактичких и методичких средстава, говорио је отац Сандо, председник Катихетског одбора Епархије сремске.

Велика је част коју је Црква поверила вероучитељима који имају и велику одговорност.  Потребна је несебична и непрестана брига о деци, ученицима, пре свега брига о њиховој души која је не ретко у искушењима и проблемима. 

После званичног дела уручене су Благодарнице (начелник Школске Управе, Војводине, г. Милан Грујин), и Благодарја, успостављена одликовања која ће бити убудуће додељивана директорима најуспешнијих школа и вероучитељима.

Награђени директори школа у Епархији сремској

Марија Хан ОШ “Слободан Бајић Паја” Сремска Митровица 100% ученика на веронауци
Јасмина Вукановић ОШ “Вељко Дугошевић” Рума такође највећи одзив на веронауци
Медицинска школа “Драгиња Никшић” директор Ђуро Маричић, однос према организацији рада верске наставе и односа према вероучитељу
ОШ “Филип Вишњић” Моровић директор Владица Стојаковић
ОШ “Вук Караџић” Сурчин директор др Катарина Диклић.

Награђени вероучитељи који раде у овим супериорним школама:
Јереј Милош Марковић свештеник из Лежимира
Урош Стефановић
Милан Бараксадић
Маринко Симић
Марко Лајешић
Златко Голубовић
Душан Мијатовић
Милорад Марковић
Др Невенка Пјевач
Николина Маркош
Александра Савановић 

Организатор стручног саветовања је Одбор за верску наставу у саставу: председник Одбора протојереј-ставрофор проф др Драгомир Сандо и заменик председника Стефан Недић, катихета.

Присутно свештенство са вероучитељима имало је прилику да на видео биму прегледа активности из веронауке из подручних школа Епархије сремске.  

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Уводно слово катихета Стефан Недић потом Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије:

Протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, председник Катихетског одбора Епархије сремске:

Ђакон др Никола Лукић, Доцент за предмет Савремено богослужбено предање и Историја српског богослужења (Универзитет у Београду, Православни богословски факултет):

Директорка ОШ Вук Караџић, Катарина Диклић:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *