Дани Николе Тесле у фрушкогорском манастиру Петковици

Манифестација “Дани Николе Тесле 2023” која се у Србији одржава од 8. до 11. јула 2023. године, трећег дана, на сам дан рођења Николе Тесле, 10. јула 2023. године, одржана је у Сремској Митровици, манастиру Шишатовцу и Петковици.

После упознавања са манастиром, његовом историјом и живописом (захваљујући монахињи Марини, по благослову игуманије Антонине) одржан је помен члановима породице Тесла – мајци Ђуки, оцу – православном свештенику Милутину, Николи и свима са њима. Помен су одслужили протојереј-ставрофор Веселин Пурић, јереј Драган Михајловић парох госпићко-смиљански и свештеник из Сремске Митровице, као и Далибор Чолић, вероучитељ у средњој Техничкој школи “Никола Тесла”.

Дани Николе Тесле и манифестација њему у част у Петковици бележи и крштење Самјуела Давида Мејсона III (1983) из Њу Џерсија. Новокрштени раб Божји Трифун преко деценије прати активности Фондације Никола Тесла. Сабрању у Петковици присуствовали су чланови Фондације, наши људи из расејања, повратници, верни народ и директор сремскомитровачке СТШ “Никола Тесла”, господин Милисав Даничић.

Сестринство манастира са високопреподобном игуманијом мати Антонином уприличило је прелепу трпезу. Гостољубље манастира је одушевило госте који су имали све речи хвале за манастир, Епархију сремску и Србију. Како су и сами рекли, у Америци овако нешто не постоји. За трпезом се обратила игуманија Антонина.

Никола Лончар, проналазач, оснивач и председник Теслине научне фондације (“Tesla Science Foundation”) из Филаделфије уручио је игуманији Антонини диплому Фондације и Орден са ликом Николе Тесле, док је игуманија њима даривала икону Свете Петке са поруком да као и Тесла, никада не пређу границе науке већ да буду  на корист Богу, нашој Светој Цркви и људима.

У дану науке, речи и песме биле су посвећене Николи Тесли. Казивала је драмска уметница др Вјера Мујовић стихове песникиње Маје Цветковић Сотиров (редовни члан УКС), која је после неколико година живота и рада у Француској са породицом почела нови живот у Пироту. 

***

У Сремским Карловцима је завршен једанаести “Тесла Глобал Форум”, манифестација која се традиционално одржава у част и славу нашег научника и проналазача Николе Тесле. Овај Фестивал посвећен науци, култури и духовности, сваке године окупља научнике, професоре, уметнике и Тесла експерте који у оквиру предавања, округлих столова и креативних радионица преносе своја сазнања о животу и делу великог научника студентима и ученицима који долазе са Косова и Метохије, Републике Српске, Републике Северне Македоније, централне Србије и иностранства, известила је Радио-телевизија Војводине.

Укупно 110 учесника је било смештено у Карловачкој богословији и у Студентском центру у Новом Саду, а предавања, округли столови и креативне радионице одржаване су у Свечаној патријаршијској дворани Карловачке богословије.

Предавања су одржали отац Ђорђе Милидраг, професор Карловачке богословије, др Стеван Гајић, предавач на Московском државном институту међународних односа Министарства иностраних послова Русије, Небојша Лазић са Богословског факултета у Фочи, Никола Јовић, публициста и ратни извештач из Домбаса, др Валентина Ћизмар, философ и песник, Радован Калабић, историчар, Вуле Рељић, професор на Факултету техничких наука у Новом Саду и многи други.

Учесници Форума су посетили Карловачку гимназију, ризницу Карловачке патријаршије, Стражилово, спомен собу Дејана Медаковића, Плато Душка Трифуновића, кућу генерала Врангела, споменице Сави Владиславићу Рагузинском и Бранку Радичевићу и друге знаменитости.

Последњег дана, у недељу 9. јула, приређен је излет у Заштићени резерват природе “Засавица”, одакле је већина студената и кренула ка своме родном Косову и Метохији.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Високопреподобна игуманија Антонина и господин Никола Лончар:

Писмо Николе мајци и писмо мајке Ђуке Николи (чита др Вјера Мујовић, стихови песникиње Маје Цветковић Сотиров, која се потом обраћа присутним гостима и домаћинима у сали):

Mонахиња Марина, историјат и живопис манастира Петковице:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *