Mанастир Савинац прославио славу

Данашње сабрање у древној фрушкогорској светињи, однедавно манастиру Савинац, обележено је под готово ведрим небом. Наиме, због лошег времена Света Литургија је требало да се обави у малом привременом храму, али је Свети Сава измолио Господа да стане киша како би велики број верника у рушевинама древне светиње био сабран на богослужењу.

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Стефан Вучковић, игуман манастира Светог Димитрија у Великој Ремети, а саслуживали су му свештеници и свештеномонаси Епархије сремске и других епархија. Занимљиво је да је и један руски свештеник, протојереј Владислав, саслуживао на данашњој Светој Литургији. За певницом су поред јереја Милоша Марјанца били студенти ПБФ-а и ђаци Карловачке богословије. Међу присутним народом био је и велики број монаха и монахиња, који се сабра на падинама Свете Фрушке Горе да прослави Светог Саву.

После Свете тајне Причешћа присутнима се обратио бираним речима у надахнутој беседи игуман манастира Светог Димитрија из Велике Ремете архимандрит Стефан. Његове беседе нико и никад не може препричати и зато у прилогу послушајте беседу о Светом Сави и нама грешнима данас.

После литије и трократног хода око храма обављено је сечење славског колача и подела нафоре. Овогодишњи кум, Борис Батинић из Баноштора, је симболичном предајом колача предао кумство Комазец Владимиру из Крушедолског Прњавора, а кумовима и народу се обратио архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, чије обраћање такође можете послушати у прилогу.

Изузетно предузимљива и вредна мати Теодора, игуманија ове древне светиње је са сестрама и верним народом приредила трпезу љубави за све присутне, а била је ту и једна група руских ходочасника. На крају, мора се истаћи чињеница да је овом манастиру неопходна велика помоћ да се обнови и засија у овом делу Свете Фрушке Горе пуним сјајем, као некад.

Текст,фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архимандрита Стефана Вучковића

Обраћање архијерејског намесника румског протојереја-ставрофора Сретена Лазаревића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *