Завршене радионице у Лисабону по пројекту „Дигитална спремност за европско учење на даљину“

У оквиру пројекта „Дигитална спремност за европско учење на даљину“ из програма Еразмус+, наставници и сарадници Средње стручне школе „Бранко Радичевић“ из Руме боравили су у Португалу у лисабонској школи на петодневној обуци за рад са дигиталним алатима.

Основни циљ пројекта је ажурирање дигиталних компетенција наставника и ученика партнерских школа увођењем нових веб 2.0 алата, новог софтвера и метода који се могу користити за квалитетно учење на даљину за образовни процес.

Радионице су одржане у периоду од 6. до 10. марта 2023. Специфичне теме су биле: Демонстрирање како се ТЕАМС користи као интегрисани менаџмент и наставни алат; Демонстрирање како дизајнирати активности у МООДЛЕ-у које се односе на потребе ученика; Показивање како кроз то развијати све активности; Демонстрирање употребе дигиталних алата за развој техничких вештина ученика; Развијање дигиталних и педагошких вештина наставника у настави на даљину користећи праксе школе домаћина; Групне активности за креирање активности учења на даљину за различите предмете; Демонстрирање интеграције процедура е-безбедности у процес учења; Коришћење дигиталних алата и софтвера за синхроно и асинхроно учење; Коришћење наставних средстава за побољшање вештина и наставника и ученика у пројектима учење и кооперативно учење; Промовисање активног учешћа током учења на даљину кроз коришћење комуникационих алата као што су платформе за учење.

Наставници и сарадници на пројекту су активно учествовали у обуци и добили сертификате о раду и Europass Mobility сертификате. Слободно време је било испуњено упознавањем околине и културно-историјских садржаја и музејских експоната. Учесници су побољшали  употребу енглеског језика у групном раду, дискусијама и у процесу стицања нових вештина у међународном окружењу. Учесници обуке такође су унапредили  вештине онлајн комуникације. Дружење и размена са другим наставницима учинило их је бољим. Вештине сарадње и тимског рада свакако ће позитивно утицати на њихов лични развој.

Извештај сачинила, Даниела Васић координатор Ерасмус+ програма у ССШ „Б.Радичевић“ Рума

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *