Слава цркве Светог Јована Шангајског у Батајници

Слава цркве Светог Јована Шангајског у Батајници

Јединствена црква у Епархији сремској и Српској Православној Цркви, чији је небески покровитељ, Свети Јован Шангајски, молитвеник пред Господом и за руски и за српски народ прославила је торжественом Архијерејском Литургијом овог Божјег угодника у суботу 2. јула 2022. године  у батајничком насељу Шангај.

Сетимо се речи Светог Јована Шангајског о Вери Православној, о Богу и човеку:

Бог је свепрождирући огањ.

Када се предмет примакне ватри, он се мења: или изгори, или се окали.
Тако и човек, приближавајући се Богу или пропада или се спасава.
Огањ је увек огањ. Али у додиру са њим настаје и пепео, и челик, у зависности од тога шта се додирује_.
Тако се догађа и са човеком и све зависи од тога шта ће он донети до Божанског огња

– у каквом стању ће он приступити Богу.

Ако се понаша попут гвожђа, онда ће снага гвожђа постати челична.

Ако се растопи до крхкости сламе – изгореће._

*Сваки човек ће, пре или касније, неминовно приступити Богу и тешко њему ако се не припреми за тај сусрет.

 

Данас Светог Јована Шангајског поштује читав свет. Наравно, посебно га поштујемо и ми, Срби којима је познато да је овде живео, замонашио се у манастиру Миљково, учио, онај који је по одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ, био професор на Битољској богословији, где је остварио трајно пријатељство са двојицом потоњих светитеља, владиком Николајем Велимировићем и аввом Јустином Поповићем. Владика Николај је ђацима говорио за Св. Јована да је анђео Божји у људском обличју и живи Светитељ. Никада заборављен овај велики светитељ,  Ми не само да га поштујемо, он је наш хранитељ, заштитник, показује сву силу и сву светост скривене у недрима наше Свете Цркве. На Светог Јована Шангајског се угледамо, њему се молитвом обраћамо у величанственој, можемо слободно рећи, његовој цркви коју је подигао христољубиви српски народ својим трудом и залагањем са свештенством и благословом Епископа сремског Господина Василија. Ту су на Архијерејској Литургији трудбеници, приложници, један од неимара и градитеља ове цркве од момента њеног настанка,  протојереј-ставрофор Милорад Нишкић.

Епископу сремском су саслуживали Архијерејски намесник земунски протојереј Страхиња Голијан, парох добановачки Милан Алимпић, старешина цркве Светог Николаја; протојереји Драшко Тепавац, старешина земунске Николајевске цркве и Дарко Кончаревић, старешина цркве Светог Јована Шангајског и архијерејски намесник сремскокарловачки Слободан Вујасиновић, а са њима и свештеник Еапрхије банатске Перо Трифунчевић. На божанској Литургији саслуживали су и епархијски ђакон Горан Власац и  батајнички ђакон др Никола Лукић, асистент за предмет Савремено богослужбено предање и Историја српског богослужења (Универзитет у Београду, Православни богословски факултет). Ђакон др Никола Лукић је одбранио у овој години 2022. докторску дисертацију на тему: Литургијско-историјска анализа култова Срба светитеља у Карловачкој митрополији XVIII века.

Певницом је руководио проф. Карловачке богословије господин Јован Стојановић, а са њим су ангелским гласовима громко славећи Бога појали крстоносни прота Милорад Нишкић, јереј Никола Ерцег парох шангајски, монаштво манастира Сукова (Епархија тимочка) и млади Огњен Младеновић који ће од ове школске године похађати Карловачку богословију после изузетних резултата на пријемном испиту. Исповедник је био протојереј-ставрофор Споменко Грујић. Верни народ је одговарао на Литургији, појао све њене делове са батајничким хором Свети Андреј Првозвани.

Кум славе господин Предраг Јевтић је припремио славски колач и жито, а у славу Светог Јована Шангајског било је још славских колача. После резања славског колача, Епископ сремски Господин Василије је казивао житије о светитељу, о молитвеном подвигу и о томе како се он зацарио у српским душама и срцима.

Све је било као да Светитељ ту и јесте, жив; може се осетити његово присуство, иако је само делић његових моштију у кивоту пред дивно изображеним ликовима Светог Владике Николаја Српског и Јована Шангајског. Епископ сремски је тако чувајући једну одежду Божјег угодника Јована Шангајског за време епископске службе у Аустралији, све време, како је и сам рекао у проповеди, живео са Светим Јованом Шангајским осећајући његове молитве и његово присуство. Одежда светитељева је остала на петом континенту како би својим молитвама био у помоћи потребитима.

За трпезом Агапе обратио се и протојереј Дарко Кончаревић, домаћин црквене славе који је поделио признања заслужнима за помоћ овој српској богомољи Епархије сремске. Са сабраотм храма јерејем Николом Ерцегом женама мироносицама, благочестивим народом организована је трпеза љубави током које се и запевало уз богоугодне разговоре. Вредне попадије Драгана Кончаревић и Вања Ерцег су биле два стуба без којих се овде не може.

 

О Светом Јовану Шангајском

Овај чудесни, прозорљиви старац, преиспуњен љубављу, чудима и молитвом, предајао је своју ангелску душу Господу 2. јула 1966. године, у молитви, пред иконом Богородице Курско-Коренске, од које се никада није одвајао. У постељу је положен након 40 година. Његова сахрана, којој су присуствовале хиљаде и хиљаде поклоника, од туге је претворена у радосно прослављање победе живота над смрћу, победе Васкрсења Христовог. Његова соба претворена је у капелу, у којој се од тада врше богослужења. Испод ње је основана америчка мисионарска парохија Св. Нектарија Егинског, кога је Св. Јован веома поштовао и волео.

Свете мошти

Мошти Св. Јована Шангајског обретене су 1993. године нетрулежне, а данас почивају у храму посвећеном икони Богородице „Свих жалосних Радост” у Сан Франциску, који је Св. Јован подигао. Од светог јелеја из кандила над његовим моштима небројено много људи је добило исцељење, а многоструко се потврдило и његово силно и брзо заступништво пред Богом свима који му се са вером и љубављу помоле. Заштитник је путника, нарочито оних који лете авионом, болесних, деце, сирочади, удовица, зависника (алкохоличара и наркомана), неправедно оптужених, душевних болесника, одгонитељ непријатељских напада и демона и брзи помоћник током великих временских непогода, саобраћајних несрећа и других опасности. Гроб Св. Јована Шангајског одмах је постао стециште многих поклоника из читаве васељене.

Патријарх српски Павле походио је гроб Светога 1992. године, током своје историјске посете Америци. Архиепископ Јован Шангајски тада још није био канонизован, али се Патријарх Павле поклонио његовим моштима као Светоме и појао му тропар. Овакво поклоњење једног православног патријарха гробу Архиепископа Јована пресудно је утицало на коначну одлуку Руске Заграничне Цркве о његовој канонизацији. Канонизован је у Сан Франциску 1994. године, као Св. Јован Шангајски и Санфранцискански. (извор: https://mitropolija.com/2022/07/02/sveti-jovan-sangajski/)

 

Епископ Василије, Црква Светог Јована Шангајског, слава цркве, 2. јул 2022.
после Литургије и резања славског колача:

 

Протојереј Дарко Кончаревић, старешина цркве Светог Јована Шангајског, за трпезом Агапе:

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *