Савиндан у Јаску и Малој Ремети

Празник Светог Саве, првог српског архиепископа је литургијски прослављен у Храму преноса моштију Светог оца Николаја у Јаску.

Свету Литургију је улепшало присуство деце која су се и причестила и тако сјединила са Христом, да би на крају Свете Литургије по освећењу славског колача чији су кумови били породица оца Чедомира Грујића њиховог пароха, део времена посветили рецитовању песмица о Светом Сави. Кумство за следећу годину је преузела учитељица Сања Живанчевић.

После послужења отац Чедомир је присуствовао рецитацијама деце у вртићу а потом светосавске пакетиће поделио деци која због актуелних вируса нису могла да дођу у храм и изрецитују научену песмицу, тако да и они нису заборављени те им је светосавски пакетић дошао на благослов и жељу да што пре оздраве.

Потом је свештеник Чедомир отишао у манастир Мала Ремета где је такође пререзан и освећен славски колач и жито, након чега су деца из истоименог села рецитовала песмице и добила пакетиће од куме Тамаре. Кумство у Малој Ремети за следећу годину је преузела породица Николић.

Текст и фотографије: Милан Романовић, студент Православног богословског факултета Универзитета у Београду

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *