Животопис Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије (Мићовић) рођен је 20. априла 1959. године у Велимљу (Бањани). Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Православном богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 1990. године и апсолвирао философију на Философском факултету Универзитета у Београду.

Замонашио се 30. октобра 1990. године у манастиру Ћелији Пиперској. У чин јерођакона рукоположен је 7. фебруара 1991. године, а у чин јеромонаха 17. фебруара 1991. године, када је и постављен за в.д. настојатеља манастира Савине. За настојатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеној Цетињској богословији постављен је 1. септембра 1992. године. Септембра 1995. године унапређен је у чин протосинђела и постављен за в.д. ректора Цетињске богословије.

За викарног Епископа будимљанског Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао га је на редовном заседању маја 1999. године. У чин епископа хиротонисао га је Патријарх српски Павле, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године на Цетињу.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на мајском заседању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са седиштем у манастиру Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио викарног Епископа будимљанског Јоаникија. На мајском заседању Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве 2002. године изабрао га је за Епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђевим Ступовима у којем је било древно седиште Епископије будимљанске коју је основао Свети Сава 1220. године.

Након упокојења митрополита Амфилохија, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве поставио је 30. октобра 2020. године Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за администратора упражњене Епархије црногорско-приморске.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом редовном заседању од 24. до 29. маја 2021. године изабрао је Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за Митрополита црногорско-приморског.

Од избора за Епископа будимљанско-никшићког, владика Јоаникије је покренуо у повереној му Епархији обнову порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих је већина већ завршена и освештана. Са обновом светиња започео је и обнову монаштва по општежитељном или скитском уставу. Покренуо је епархијски лист „Свевиђе“ и издавачку дјелатност у Епархији. До сада је био члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године. Студије и чланке из области богословља, историје Српске Православне Цркве и књижевности објављује у црквеним часописима и грађанској периодици. Поводом двадесетогодишњице његове архијерејске службе (1999–2019) из штампе је изишла његова књига „Свјетлост свијетли у тами”.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *