Слава манастира Старо Хопово

Древна светиња из 15. века, смештена на источним падинама свете Фрушке горе, манастир Старо Хопово данас је литургијски прославио свог заштитника Светог Пантелејмона.

Том приликом, Светом Литургијом је началствовао архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Гргетег, уз саслужење протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца, протојереја Дарка Јелића старешине храма Светог Николаја у Иригу, протонамесника Ђорђа Стојисављевића војног свештеника и сабрата Светосавског храма у Новом Саду и јереја Бранислава Јовановића, старешине храма архангела Гаврила у Прогару.

За певницом су појали студенти Православног богословског факултета, предвођени јерејем Младеном Косановићем, старешином храма Преноса моштију Светог Николаја из Стејановаца. После Свете тајне причешћа кренуло се у трократни опход око храма, а затим се приступило сечењу славског колача и подели нафоре.

Због познатих мера везаних за пандемију и овај пут је изостала традиционална трпеза љубави. Међутим, увек добар домаћин протосинђел Атанасије, настојатељ манастира Старо Хопово, са сабратом јеромонахом Софронијем, потрудише се да верни народ не оде из светиње жедан и гладан, те поделише пакете са печеном рибом, салатом, колачима и хладним безалкохолним напицима. Висока температура и чињеница да је радни дан није спречила верни народ да прослави великог исцелитеља Светог Пантелејмона у манастиру Старо Хопово.

Текст, фотографије и звучни запис г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *