Прослава Светог Саве у Сурчину

По милости Божјој православни Епископ сремски Василије, о Светом Сави 2021. шаље свој очински благослов и поздрав свему своме клиру и благочестивом народу српском, старешинама наших славних манастира, сестринству и братству и дјеци нашој,

Данас прослављамо архиепископа и просветитеља српског и духовног оца свенародног, Светог Саву, израслог из рода нашег и онога који је све сабрао око Господа и води нас путем Истине Његове, путем слободе, правде и правдољубља.У сурчинској цркви Свете Петке, у среду 27. јануара 2021. године,  торжественом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, старешина цркве у молитвеном присуству протојереја Душка Ђеорђића, док је певницом руководио и Апостол читао протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски.

Својим пјенијем Богу и Светом Сави хор „Покров Пресвете Богородице“ којим управља диригент Ђорђе Гавриловић, узвеличао је данашњу прославу Светог Саве. После свете Литургије најмлађи су произнели красно слово и песму Светом Сави и за исказани труд добили су изображени лик Светог Саве на иконицама, Светосавску посланицу Епископа сремског Василија и слатки шарени пакетић.

Ученици Основне школе „22. октобар“ су са својим вероучитељицама увећали радост данашњег српског сабрања диљем земљиног шара.После литургијског сабрања сви су посетили изложбу на којој су изложене круне творене руком предшколске деце вртића при Основној школи „22. октобар“  њихових васпитача и родитеља.

Приход са ове добротворне изложбе намењен је деци оболелој од малигних болести.

Током свете Литургије прота Радојчић је прочитао Светосавску посланицу из које доносимо део.

Епископ сремски о Светом Сави 2021....Данас људи болују од разних болести и тако нас је захватила ова опака пошаст – пандемија – болест која хара читавим светом. Никад није било упутније и усрдније послушати речи Светог апостола Јакова који нас саветује:“Злопати ли се ко међу вма? Нека се моли Богу. Нека дозове презвитере црквене, нека се помоле над њим помазавши га уљем у име Господње.“ (Јак 5, 13-14).Није, наиме воља Божја да будемо затворени, изоловани, удаљени једни од других, нити да живимо са маскама на лицу.Посебно Свети Сава очекује од нас да молитви научимо нашу децу и поколења која долазе. да скинемо маске са лица свога и да лицем к лицу гледамо једни друге. Зато ми дозволите да на овај свети и свечарски дан, упутимо Богу и Светом Сави усрдну молитву, да одагна од нас и наше деце ову и сваку другу болештину речима:„Господе, Боже наш, који си богат  милосрђем и мудрим промислом управљаш нашим животом, услиши нашу молитву, прими наше покајање за наше грехе, заустави нову заразну болест, као што си једном престао да кажњаваш народ у време цара Давида.Ти који си Лекар душа и тела наших, подари опоравак болесницима, подижући их хитро са одра патње како би могли да прослављају Тебе, нашег Милостивог Спаситеља, а заштити здраве од било које болести.Благослови Господе, ојачај и заштити својом благошћу све оне који се човекољубљем и жртвовањем старају о болеснима у њиховим домовима или у болницама.Уклони све болести и патње међу људима и научи нас да ценимо живот и здравље као Твоје дарове. Дај нам Боже, свој мир и испуни наша срца чврстом вером у Твоју заштиту, надом у Твоју подршку и љубављу према Теби и ближњему. Јер си Ти Бог који милује и спасава нас и Теби славу узносимо: Оцу и Сину и Духу Светому, сада и увек и у векове векова. “Завршавајући овај кратак поздрав Нашој духовној деци, монаштву и свештенству, овог великог дана, Савиндана, послужимо се дивном песмом из Канона Светом Сави: „Пружио си руке к Вишњему у молитвама неуморним, и сабрао си чеда своја заједно у јединству Духа, да познају Духа којим се крстише.“Нека би Господ Исус Христос, Бог Живи и  Учитељ Светог Саве, дао, по молитвама Светитељевим, да се покајемо и да се вратимо на пут истине, на пут Светог Саве и свих Светих наследника његових, који води у живот вјечни.А тај Пут и та Истина, и тај Живот вјечни, јесте управо Он сам, богочовјек распети и васкрсли, коме нека је слава, част и поклоњење са Оцем Његовим и Духом Светим у вјекове. Амин.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *