Митрополит Хризостом посетио Архив Српске Цркве

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом посетио је нове просторије Архива Српске Православне Цркве, који су адаптирани протекле 2019. године у згради Светосавског дома у Земуну.

За управу и колектив Архива Српске Православне Цркве посета митрополита Хризостома била је велика радост и право духовно укрепљење. Митрополит је, као тренутни редовни члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, али и као члан у неколико ранијих сазива, веома добро упознат са свим напорима да се архивска грађа црквено-административног порекла коначно смести у адекватни простор и добије архивистички и научно-истраживачки дигнитет какав заслужује.

У срдачном разговору са директором Архива Српске Православне Цркве др Радованом Пилиповићем, митрополит Хризостом је додатно упознат са резултатима везаним за адаптацију депоа за смештај архивске грађе, бројем архивских фондова и збирки, а његову нарочиту пажњу је заокупио рад Лабораторије за конзервацију и рестаурацију папира која од априла 2019. године функционише у оквиру Архива Српске Православне Цркве  у Земуну и која је формирана захваљујући подршци Министарства кулутре и информисања и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије. Митрополит је на лицу места имао прилику да се упозна за процесом рада, техничко-хемијским захватима на оштећеној грађи која потребује конзерваторско и рестаураторско лечење.

Сви напори да се коначно реши питање заштите, чувања и рада са архивском грађом црквене провенијенције убрзани су захваљујући платформи „Нови правци црквене архивистике и библиотекарства“ формулисаној коначно средином јуна 2013. године у Бихаћу http://www.spc.rs/sr/novi_pravci u_crkvenom_bibliotekarstvu_arhivistici , у време када је митрополит Хризостом преузео дужност епархијског архијереја Епархије зворничко-тузланске, али још увек био управљајући Епархијом бихаћко-петровачком.

Др Радован Пилиповић

Извор: Сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *