Апел за помоћ у обнови Немањићке задужбине

Одлуком Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, 2012. године покренули смо радове на археологији, планирању и обнови до темеља разрушеног манастира Бешеново.

Стога и апелујемо и молимо све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, помогну тај велики и богоугодни подухват.

Манастир је, по предању, подигао краљ Драгутин Немањић, који је управљао Сремом. Сместио га је на једном од главних изворишта воде која су напајала стари Сирмијум, данас Сремску Митровицу. Крст манастира Бешеново помиње се још 1292. године, дакле управо у доба Драгутиново.

Манастир је у Другом светском рату запаљен и бомбардован, а послератне власти су, прећутно, одобриле развлачење цигле и другог грађевинског материјала. Манастиру је тада одузет и комплетан земљишни посед.

2013. године завршени су археолошки радови и изливени су темељи храма те изграђене привремене просторије за смештај радника и ноћење и живот монаха.

У наредним годинама, захваљујући донацијама верног народа озидан је, покривен и омалтерисан храм те изграђен низ економсклих објеката за смештај алата, машина, зимнице. Такође изграђен је и пирг са келијама и радионицама те библиотека и трпезарија са припадајућом кухињом.

Паралелно са грађевинском обновом радимо и на духовној и културној обнови. Уз редовна богослоужења наш манастир је и организатор низа културних манифестација са православном тематиком. Поносни смо на „Бешеновска приношења“ песничку манифестацију која је за пет година постојања израсла у највећи догађај православног песништва, а која сваке године резултира и збирком песама коју традиционално издаје наш манастир. Такође у нашем нашем манастиру одржано је низ сликарских колонија и фотографских окупљања.

Оно што нам од капиталних радова предстоји у 2020. години, са првим данима грађевинске сезоне, је израда каменог иконостаса са припадајућим иконама, израда пода у храму као и почетак изградње великог конака какав је некада био у нашем манастиру.

Уз наведено у будућности нам предстоји и фрескописање храма и његово облагање сигом.

На нама је да сада, дајући колико можемо, исправимо вишедеценијску неправду и манастир поново уздигнемо ка небу наше Свете Фрушке горе.

Са жељом да се Богу молимо у овбновљеном манастиру Бешеново, поздрављам Вас и желим мир и здравље од Бога!

Игуман манастира Бешеново:
Архимандрит хаџи Арсеније Матић,
професор Карловачке Богословије

Епархија Сремска – Српски православни манастир Бешеново,
Жике Бегoјевића ББ, 22212 Бешеновачки Прњавор, Србија ПИБ: 102689206 ,  Матични број: 08224722 , Жиро рачун: 340-11007646-60

Новчани прилози за помоћ обнови манастира Бешеново могу да се уплате на следеће рачуне:

1. динарски рачун број:
340-11007646-60
отворен код Ерсте банке.

2. Девизни рачун Манастира Бешеново и банкарска инструкцја за уплате из иностранства је:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:
SWIFT CODE: GIBAATWG          ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:
SWIFT CODE: GIBARS22
ERSTE BANK A.D. NOVI SAD
BENEFICIARY:
IBAN: RS35340000001101007936
NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO
ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

За помоћ у грађевинском и другим неопходним материјалима

Можете се обратити директно игуману Манастира Бешеново Арсенију Матићу на следеће бројеве: 063/366-213 и 065/803-23-27.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *