Концерт духовне музике одржан у Шимановцима

Пето “Пећиначко културно лето” улази у своју завршницу, а концертом духовне музике, који је одржан у недељу 25. августа у порти шимановачке цркве, завршено је обележавање осам векова самосталности Српске православне цркве, које је организовао Културни центар Пећинци у сарадњи са Архијерејским намесништвом пећиначким под покровитељством Општине Пећинци.

У порти шимановачке цркве наступили су чланови Градског хора из Старе Пазове, а у име организатора публику је поздравио директор пећиначког Културног центра Јован Деврња.

„У оквиру наше манифестације велику пажњу посветили смо обележавању овог значајног јубилеја наше цркве и у три највеће месне заједнице у нашој општини организовали смо пригодне програме којима је присуствовало око триста посетилаца. Бројна публика нас обавезује да и у наредном периоду организујемо сличне програме“ – истакао је Деврња уочи концерта.

Свесрдну подршку у реализацији овог догађаја пружили су Српска православна црква и Савет месне заједнице Шимановци.

„Драго ми је што је и наше село укључено у обележавање овог значајног јубилеја, а Шимановчани су још једном показали да су верна публика и да су овакви културни садржаји потребни нашем месту“ – истакао је председник Савета месне заједнице Александар Мандић.

Једночасовни целовечерњи концерт старопазовачког Градског хора, на чијем је челу диригенткиња Радмила Андрејевић, започео је сплетом духовних композиција. Глумац Позоришта младих аматера из Пећинаца Слободан Станковић говорио је беседу о мисији Светог Саве, а концерт је настављен сплетом српских традиционалних и староградских песама у којима је публика уживала.

Обележавање великог јубилеја Српске православне цркве, у оквиру Пећиначког културног лета, започело је крајем јула гостовањем чланова Црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице у Купинову, док је половином августа у порти пећиначке цркве изведена позоришна представа „Принц Растко – монах Сава“ Аматерског позоришта „Стеван Петровић Бриле“ из Беочина.

 

Извор: Сајт “Општина Пећинци”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *