Уочи Ивањдана у Геронтолошком центру у Руми

Геронтолошки центар „Срем“ Рума, и ове године, традиционално, приредио је за своје кориснике једно лепо дружење, а све са циљем да се осећају пријатно и врате у време када су у својој младости, окружени породицом и пријатељима, уз осмех и радост дочекивали празник рођења Светог Јована Крститеља, Пророка и Претече, у народу познат као Ивањдан.

Управо њихова прича о животу Светог Јована у коме је „било све посебно, почевши од рођења, хране, одеће и васпитања, до одласка међу људе где њиховим душама припрема стазе за долазак Спаситеља“, говори о томе колико празник дочекују са поштовањем и вером.

Брање ивањског цвећа, а затим плетење венчића од истог, био је посебан догађај, коме је благ, пријатан мирис меда какав има овај цвет дао посебну драж и подсетио на приче о лековитој моћи тог цвећа, уз осмех објашњавајући да је можда управо то разлог њиховог доброг здравља и духа.

Протојереј-ставрофор Јован Јовичић из Руме, духовник Геронтолошког центра, и ове године је био присутан. Након што је освећено ивањско цвеће, протојереј-ставрофор Јован Јовичић је произнео беседу, говорећи о Светом Јовану али и Богородици која је прилегла да се одмори на бокор ивањског цвећа.

Овом свечаном догађају присуствовао је велики број корисника Геронтолошког центра, као и стручног особља које се потрудило да данашњи дан протекне у најбољем реду и на радост свих.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *