ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА СНЕЖАНЕ РАКИТЕ „СРПСКИ САГ“ – РИЗНИЦА ИСТИНСКИХ НАРОДНИХ, ВЕРСКИХ И ПОРОДИЧНИХ ВРЕДНОСТИ

У сали Српког дома у Сремској Митровици на празник Благовести 2019. године, а у недељи посвећеној Светом Јовану Лествичнику, представљена је књига Снежане Раките“Српски саг”.

Можда симболично, али остаје утисак да су ове празничне вечери присутна публика и пријатељи ауторке, који су свечану парохијску салу испунили до последњег места, казивања и поруке  Снежанине књиге  доживели као  духовно окрепљење – благу вест …. Баш оно што ћемо пронаћи на врху лествице истинских вредности личног и породичног живота. Вредности, искустава и сећања утканих  у богати ћилим нашег националног, верског и обичајног предања.

Књига Српски саг нас различитим причама води кроз живот, искуства, искушења, људске судбине а све то кроз сећања која су после свега остала. Доживљаји из прошлости, скице из свакодневног живота, атмосфера дома, снага и ведрина православног хришћанина, дубока везаност за природу и отвореност људи за све што је часно, главне су одлике ове књиге. Кроз јасну мисао и искреност приказана је дубока љубав. Љубав према завичају, према Богу, отаџбини, родитељима и уопшште људима…”  стоји у рецензији Милке Познановић на уводним странама књижевног првенца Снежане Раките. Оваквим речима она ће касније и отворити ово, својеврсно књижевно али и духовно дружење.

Призивајући благослов Божији на самом почетку ове вечери протојереј-ставрофор Саво Ракита, архијерејски намесник сремскомитровачки и супруг ауторке књиге, који је личним ангажовањем, подршком и трудом значајно допринео да „Српски саг“ изгледа управо овако – како имамо прилику да видимо. Осврнувши се на садржај ове књиге као свештеник, казао је да је уверен  да  свака генерација може пронаћи корисне поуке, подршку и  одговоре у тренуцима духовних превирања, дилема и наћи утеху и мотивацију када у животу не иде како ми желимо и хоћемо, него се морамо поуздати у Божји промисао и веру у Њега.

У наставку промоције веома садржајан приказ дела кроз тематску, мотивску и жанровску анализу књиге „Српски саг“ начинила је књижевница Жељка Аврић која је лакоћу приповедања Снежане Раките упоредила са највећим писцима српског реализма.

 Укупно 21 књижевно поглавље са доминантним мотивима завичаја, сеоских пејзажа, описа начина живота, обичаја, детињства, породице….. Један од централних мотива књиге свакако је љубав“, рекла је Жељка Аврић уз опаску да је то својеврсна лирска аутобиографија. На почетку сваке тематске целине налазе се поетски запис – песма, затим прозно казивање којим се најављује одређена тема – беседа (родни крај, Бадњи дан, Божић,  крсна слава, мајка, љубав, приче о селима, Митровици, подизању храма…). па прича – приповест, да би завршни део сваке  целине био окончан одговарајућом духовном поуком или молитвом.

Јасмина Спајић у веома емотивном обраћању окупњенима изнела је дубоко уверење да … нико од њених читалаца неће остати равнодушан на емоције са којима Снежана описије личности и догађаје из породица Марковић и Ракита, а које  у суштини  чине један обичан, али стабилан и честит породични живот.

До краја вечери, у својеврсном игроказу или боље речено пригодно осмишљеној представи уживали су сви присутни који су  видно испољавали своје емоције… од смеха до суза и обратно. Дечји црквени хор „Благослов“ на челу са диригенткињом, госпођом Тамаром Пајкановић певао је ауторкине песме. Др. Милан Маслаћ читао је молитве из књиге а глумац Никола Јаношевић говорио је беседе – врло надахнуто и није случајно што је за ту прилику био у српској народној ношњи. Јелена Глигорић читала је одломке из прича – дирљиве и искрене и које су уз музичку пратњу фрулаша Вељка Љуштине, Јане Раките која је свирала тамбуру и Марије Јовановић на клавиру, звучале још дирљивије и аутентичније.

Веома упечатљив моменат био је наступ гуслара Витомира Вулина који је на чаробан начин одгуслао Снежанину песму „Ране“ посвећене нашем Косову и рецитаторка Ања Тубић која је говорила песму „К’о на ветру лак маслачак“.

За присутну публику ово је било вече за памћење… Остају вера и утисак из првих редова овог текста  да су сви актери промоције – било учесници или њени посматрачи, изашли из сале са истим осећањем. Јер чини се, ово није била промоција само књиге „Српски саг“ већ промоција Вере, Наде и Љубави!

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: Слободан Максић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *