Божић у Бољевцима

Најрадоснији празник међу свим празницима, Божић  – дан када се оваплотио Исус Христос и постао човек, дочекан је у радости  и у Бољевцима.

Радост Бадњег дана поделили су верни у свом храму на вечерњој служби којом је началствовао старешина храма, протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић. Паљењем бадњака, песмом, заједничким дружењем и традиционално послужењем  и куваним вином и ракијом, мештани Бољеваца су се припремали за Рођење Богомладенца.

За Бадње вече, председник Месне заједнице г. Јанко Слабински припремио је бадњак и дрво за ложење. Православним верницима за велики хришћански празник Рождество Христово прилазили су и они са којима негују заједнички живот. Г. Слабински, иначе Словак, председник је свих грађана у овој месној заједници те је уложио труд и за православни Божић да своје суграђане обрадује и испоштује.

На сам дан празновања Божића светом Литургијом која је почела у 9 часова, началствовао је отац Драган Гвозденовић док су за певницом били парохијани који су надахнуто одговарали на божићној Литургији посебно певајући божићне песме.

Домаћини и укућани на Божић су по овом хладном зимском дану, сви празнично одевени, стизали у цркву на службу Божју поздрављајући се речима: „Христос се роди!“ и отпоздрављајући: „Ваистину се роди!“

Оне који су се постом и молитвом припремали за примање Свете тајне причешћа исповедао је отац Драган, а потом су верни примили у себе Тело и Крв Христову.

После свете Литургије отац Драган је вернима честитао Божић казавши да пре свега воде рачуна о породици и деци, казујући да је Рождество Христово свакако најрадоснији празник, јер, свако се радује рођењу детета, а нама је дата прилика да се увек радујемо рођењу Богомладенца. Као духовни пастир, отац Драган је својим чадима казао да је увек на располагању свакоме, јер ће за свакога одговарати пред Лицем Божјим, а верне је позвао да се у вери укрепљују и увек у добру срећу.
Божићном слављу су присуствовали представници локалне власти и председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша.

После торжествене Литургије, отац Драган је вернима поделио примерке Божићне посланице Његове Светости патријарха српског г. Иринеја и отачаствених архијереја наше Свете Цркве.

 

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *