Слава храма Светих Ћирила и Методија у Бусијама

У порти цркве основна школа са предшколском установом за 600 деце

од 1. септембра 2018. године

Вечерњим богослужењем на дан славе храма Ћирила и Методија у Бусијама началствовао је Епископ сремски Василије у присуству Епископа средњезаапдноамеричког г. Лонгина. Епископу Василију су саслуживали протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски и протојереј Бранислав Мишковић, парох румски, протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Никола Јаничић (Епархија шабачка).

Свештенство намесништва земунског са богословима и оцем Јованом Бабићем из Архиепископије београдско-карловачке  учинили су богослужење величанственим.

Славски колач је преломио Преосвећени Владика г. Василије и потом је, честитајући славу протојереју-ставрофору Милораду Нишкићу и његовом сабрату Мићи Ристићу казивао о светитељима Ћирилу и Методију који су донели Јеванђеље Христово међу Словене. Кум овогодишње славе је градоначелник Београда г. Синиша Мали.

Епископ сремски  Василије је поздравио свог сабрата Владику  средњезападно америчког и новограчаничког г. Лонгина, који већ годинама, кад год је у Србији, на дан Ћирила и Методија дође у овај храм који је подигла православна заједница Бусија, затим градоначелника Београда и сав верни народ овог земунског насеља. Преосвећени владика Василије је посебно захвалио крстоносном проти Милораду Нишкићу и сабрату Мићи Ристићу, свима који су помогли зидање школе  као и градској управи Београда.

У парохији у Бусијама  предшколска установа и основна школа за 600 деце отвара се 1. септембра 2018.

У оквиру порте у насељу Бусије, у којем живи српско становништво прогнано из Хрватске деведесетих година 20. века, за само две-три године завршена је предшколска установа и основна школа, што је јединствен случај у нашој Цркви. У овом насељу је, иначе, забележен највећи наталитет у нас. До сада су деца ишла у школу у насеља Угриновце и Батајницу, а од 1. септембра 2018., према речима градоначелника г. Синише Малог отварају се врата школе за  предшколце и основце.

За трпезом љубави обратили су се домаћин славе и старешина храма Ћирила у Методија у Бусијама протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, градоначелник престоног Београда, г. Синиша Мали. Епископ средњезападноамерички и грачанички г. Лонгин је поздравио радосна срца све сабране и казао да је наше да будемо сви обједињени у једноме духу, где год да се нађемо. Господин Миодраг Линта, председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону је поручио народу Бусија да се морамо сви заједно борити за остваривање својих права не заборављајући ни ко су нам пријатељи ни ко су нам непријатељи.

Славском сабрању су присуствовали свештеници из неколико епархија и Архиепископије београдско-карловачке представници локалних власти, заменик председника Општиен Земун, г. Дамир Ковачевић, протојереј-ставрофор Иван Јанчић, старешина храма Василија Острошког у Шапцу, са  етно групом „Јефимија“ која је отпевала неколико народних песама, прошлогодишњи кум славе г. Данијел Пантић, финансијски директор СДПР-а, гости и пријатељи, народни певач Бора Дрљача који је својим Крајишницима отпевао неколико песама њиховог краја.

Протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, велики неимар у нашој Светој Цркви, и његов сабрат Мићо Ристић су домаћини по свему за пример, јер какво је њихово старање о цркви и будућој школи, види се, такво је старање и за духовни напредак овог народа у Бусијама.

 

З. Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *