Савиндан у Новој Пазови

Молитвено прослављање Светог Саве, првог Архиепископа српског, у храму Свете Петке почело је 26.јануара, у 18 часова, Вечерњим богослужењем, које су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, и јереј Марко Симић. Сутрадан, 27.јануара  у 9 сати, Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миле Јокић, а појао је хор „Свети владика Николај Српски“ из Нове Пазове. После Литургије су пререзани славски колачи, које су припремили многобројни светосавски кумови.

У ОШ „Растко Немањић-Свети Сава“  обред резања славског колача су вршили протојереј-ставрофор Миле Јокић, јереј Сава Мишановић и ђакон Светогор Сандић, уз појање школског хора. Отац Миле Јокић се обратио присутнима пригодном беседом,  чије делове можете овде прочитати.

„Данас је Савиндан, зато размишљајмо о Светом Сави данас на Савиндан, после Савиндана и свакога дана. Јер Свети Сава је наша вечита прича никад до краја испричана и завршена. Скоро сви Срби знају о њему понешто, али нико не зна све, јер је његова биографија истовремено биографија и Цркве у свету и историји. У великој мери то је биографија целог овог народа. Свети Сава је конкретна историјска личност, Србин од крви и меса, становник земље, али и грађанин Неба и човек будућег века. Он је као што је рекао Свети владика Николај Српски: “Најлепше српско дете које је даровано Богу“, али и најлепши српски лик кроз који се Бог нама показује.

Од Светог Саве нико нас није свету лепше представио и са светом помирио. Где се он појављивао , тамо су туђини постајали сродници, непријатељи -пријатељи, разбраћа –браћа.

Идеал су му били часни и свети људи којима све треба да буде подређено. Циљ му је била „СВЕТА“ а не „велика“ Србија, јер је земља највећа када је земља светих и честитих људи. Начела правде, права, слободе, мудрости и љубави, уградио је у темеље Српске државе. Стварао је државу за потребе људи, а не људе за интересе државе.

У овом веку се све преокренуло. Светог Саву смо или умртвили, или отписали из живота. Можда је мањи грех оних који га отписују, него оних који га умртвљују. Обоготворити прошлост није ништа друго до идолопоклонство, а негирање прошлости је злочин. Трезвено и одговорно проучавање прошлости, усвајање онога што је издржало проверу времена  и историје и транспоновање тога у конкретни живот –то је оно што чине одговорни и зрели народи. Ако Свете Божије људе, попут Светог Саве посматрамо само као људе прошлости, а не као људе будућности, узоре и идеале којима тежимо, на погрешном смо путу.“

Отац Миле је честитао школску славу, Светог Саву, директору Страхињи Благојевићу, кумовима, и свима у поменутој просветној установи.

Истога дана, у 18 часова је служено Вечерње богослужење, а затим су пререзани славски колачи које спремише светосавски кумови. Одмах после овога, рецитовала су деца, углавном из црквеног дечијег хора „Анђелчићи“, при овоме храму. Сва деца су поред Химне Светом Сави певала и песму „Да ми се обећа цела царевина.“ Захваљујући Општини Стара Пазова, подељено је преко стотину светосавских пакетића, свој деци која су била у храму.

 

„Свети Сава Србе воли,

за Србе се Богу моли,

српском роду даје крила,

српски народ благосиља !“

Tекст и фотографије: ђакон Светогор Сандић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *