НАЈАВА: Предавање на тему “Балкански ратови и одјеци код Срба у Аустро-Угарској монархији 1912-1913”

У Историјском архиву Града Новог Сада, на адреси Филипа Вишњића 2а, у четвртак 7. децембра 2017. године, у 19 часова, поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, биће одржано предавање на тему “Балкански ратови и одјеци код Срба у Аустро-Угарској монархији 1912-1913”. Предавач ће бити др Саша Марковић, професор Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом Саду.

Поздравну реч даће Дарко Милојковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ из Новог Сада, које је уз Историјски архив Града Новог Сада организатор наведеног предавања.
У музичком делу програма наступиће женска певачка група КУД „Вила“ из Новог Сада, а у наставку можете прочитати неколико реченица о теми предавања:
“…Први Балкански рат одвијао се врло повољно и у складу са динамиком Генералштаба војске Краљевине Србије. Успешне војне операције против Турака биле су крунисане одсудним победама код Куманова и Битоља, као и ослобођењем Косова и Метохије и продором војске до обала Јадранског мора. Све ове успехе, за своје читаоце у Јужној Угарској (данашњој Војводини), врло живописно и емотивно преносили су Јаша Томић и Вељко Петровић, у тадашњим листовима. Бројни извештаји који су објављени врло су драгоцено сведочанство о овом значајном историјском догађају. Тираж ових листова  илуструје заинтересованост српског становништва из Војводине за актуелни тренутак националне борбе. С обзиром на то да је империјализам монархије добио  антагонистички идентитет, а српска идеја бесповратни континуитет националног ослобођења и државног јединства, милитаристички кругови Аустро-Угарске трагали су за инцидентом који ће им омогућити слом независног српства. То се видело већ у околностима које су довеле до Другог балканског рата као и у његовом току…”

Улаз је слободан.

Текст: Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *