Дан борбе против беле куге – обележавање у Пожаревцу

Манифестација “Дан борбе против беле куге” биће одржана данас, 29. августа 2017, први пут у Пожаревцу, на брду Тулба (Пожаревачки мир). Најпре ће у 12 ч бити Академија о наталитету и демографији, у Малој сали Центра за културу Пожаревац, а у 17 сати на Тулби. Манифестација се одржава уз благослов Манастира Хиландара, а под покровитељством Града Пожаревца. Циљ је да се окупи што већи број деце, као и познантих личности које износе своје мишљење о проблему наталитета. Опширније у наставку

Организатор, Унија за пољопривреду и предузетништво општине Мало Црниће, је желео да се порука „Да нас буде више”, гласније и даље чује, те су одлучили да је пошаљу из „престонице“ Браничевског округа, а град Пожаревац је стао иза манифестације као покровитељ. Ову племениту мисију је благословио и манастир Хиландар. Претходне четири манифестације одржане су у Смољинцу.

Општина Мало Црниће, као и остале општине Браничевског округа на челу с Градом Пожаревцем познате су по броју младих који одлазе у иностранство и по малом броју новорођене деце.

До сада су у овој манифестацији учествовале јавне личности које се директно и индиректно баве овим проблемом, попут игумана Манастира Хиландара архимандрита Методија, Престолонаследника Александра Карађорђевића, академика проф. др Првослава Марковића, Душана Рајковића, шаховског интернационалног велемајстора, бројних глумаца, уметника, удружења…

*

Српски народ изумире. Статистика потврђује оно што је и наизглед јасно – сваке године се рађа мањe деце него претходне, у 2016. чак најмање – гледајући 100 година уназад, већ четврт века у Србији је природни прираштај – негативан, стопа рађања је за 35 одсто нижа од потребе просте репродукције, а српске породице у просеку имају једно дете. У групи смо оних држава чија се популација смањује (ту су и Португал, балтичке земље, Румунија, Украјина). Статистика показује рачуницу – услов да се изумирање српског живља заустави је да свака породица има по четворо деце. Мере за подстицање рађања које нуди Србија су родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете и плаћено родитељско одсуство с посла у трајању од једне године. Бројна су питања о узроцима пада наталитета, али су још бројнија и значајнија – шта је потребно урадити и како спровести мере за опстанак српске породице и рађање више деце.

Извор: радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *