НАЈАВА: Завичајни музеј Рума

Установа Завичајни музеј Рума у оквиру манифестације “Музеји Србије 10 дана од 10 до 10” организује три изложбе. Гостоваће Галерија „Лазар Возаревић“, из Сремске Митровице, с изложбом из уметничког фонда, која садржи педесет дела из уметничког фонда галерије, а представљају својеврстан преглед актуелних кретања у уметничком животу последње четвртине 20. века. Фонд се годинама богатио путем откупа дела са Сремскомитровачког салона и Ликовног салона Срема, са самосталних изложби бројних сликара који су излагали, као и колективних изложби. Део збирке је набављен поклоном аутора, али и тестаменталним завештањем сликарке Милене Чубраковић. Отварање изложбе биће 11. маја 2017. године, с почетком у 19 часова.

Следеће отварање је заказано за 16. мај, у 19 часова. Отвара се изложба “Успомене из Руме“, изложба разгледница из колекције Јосипа Циндрића, приватног колекционара. Разгледнице с мотивима града Руме датирају од краја 19. века до друге половине 20. века. Разврстане су у неколико целина, према временским периодима, улицама и објектима и на крају према знаменитостима Руме.
Истог дана, с почетком у 19:30 часова се отвара изложба „У знаку три потока“, изложба о румским грбовима. Први грб Рума, као слободно трговиште, је добила 1749. године у доба Марије Терезије, други 1986. године и трећи 2003. године. Централни мотив изложбе је континуиран симбол на сва три грба, три водотока (три потока на територији Руме), Јеленачки, Борковачки и Кудошки, што представља хералдички симбол града Руме.
Изложбе ће бити отворене и након завршетка манифестације, а могу се тада посетити понедељком, уторком, четвртком и петком у теминима од 8 до 20 часова, средом од 8 до 15 часова, а суботом од 10 до 16 часова.

Колектив Завичајног музеја Рума

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *