Председник Покрајинске владе код Патријарха српског

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 14. децембра 2016. године у Патријаршији српској у Београду председника Покрајинске владе Војводине г. Игора Мировића.

На састанку је разговарано о сарадњи Српске Православне Цркве и Покрајинске владе која би имовини враћеној Српској Православној Цркви у поступку реституције унапредила статус и омогућила јој да буде од пуне користи и институцијама и грађанима, јавила је Телевизија Храм.

На састанку су као важна питања издвојена питања израде Просторног плана подручја посебне намене културног предела Сремски Карловци и Просторног плана подручја посебне намене Фрушка Гора, а разговало се и о могућностима за унапређење поклоничко-туристичког потенцијала Сремских Карловаца и повраћају патријаршијских винограда на територији те општине. Саговорници су се сложили да је важна тема и оптимално управљање арборетумом природе Дворска башта у Сремским Карловцима, који као засад разноврсног дрвећа и жбуња служи првенствено у образовне сврхе.

Оцењено је и да је у наредном периоду потребно одредити намену и појединим репрезентативним објектима: палати Стефанеум, једној од највреднијих грађевина у старом језгру Сремских Карловаца, подигнутој 1903. године, као и палати Светосавски дом.

Договорено је да се редовном комуникацијом и тешњом сарадњом надлежних покрајинских институција и представника Српске Православне Цркве у наредном периоду преиспитају могућности и започне рад на решавању дефинисаних пприоритетних пројеката.

Састанку присуствовали су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама г. Мирослав Штаткић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине г. Владимир Галић и протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије Српске Православне Цркве.

извор сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *