Група аргентинских римокатолика прешла у православље

Група католика из Аргентине одлучила је да пређе у православље после проповеди Патријарха Кирила. Колектив добротворне организације Каритас у Аргентини одлучио је да прихвати православље пошто је био дубоко импресиониран проповеђу Патријарха Кирила током његовог путовања по Латинској Америци у фебруару ове године.

„Током Патријархове посете он (званичник Каритаса из Курузуа) слушао је превод проповеди одржане  у Асунсиону. Био је дубоко ганут речима овог црквеног великодостојника  и чињеницом да је посетио мали провинцијски град Асунсион и служио у малој цркви притом произневши прелепу проповед,“ изјавио је Митрополит аргентински и јужноамерички Игњатије за ТВ канал „Сојуз“.

„Он је почео да проучава православље и најзад је заједно са својим колективом, у коме има око двадесет људи, одлучио да се преобрати у православље,“ рекао је архијереј.

Према речима Митрополита, његово име је Ернесто; сада похађа тзв. заочни курс у богословији и жели да постане свештеник. Осим тога, заједно са својим пријатељима подиже малу цркву.

Митрополит је поменуо и католички манастир у бразилском месту Санта Роса, где монаси целивају православне иконе и чак уче како да их изобразе у руском стилу.

Јерарх истиче велико интересовање за руском културом у Јужној Америци. Многи људи уче руски, постоје клубови посвећени Фјодору Достојевском и Лаву Толстоју, руски филмови снимљени на теме класичне књижевности веома су популарни, а један емигрант из Русије држи катедру о руској књижевности на Универзитету у Сао Паолу, где је успео да привуче најбоље језикословце који  преводе руске класике на португалски језик.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *