Чланови ”Доброчинства” посетили Храм Силаска Светог Духа на aпостоле у Руми

У суботу, 15. септембра 2016. године, чланови поклоничке Агенције ”Доброчинство” из Београда посетили су Храм Силаска Светог Духа на aпостоле у Руми. Том приликом, присуствовали су бденију, после којег их је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић упознао с историјатом храма, а затим и угостио у просторијама парохијског дома Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Иконостас Храма Силаска Светог Духа на aпостоле осликао је Урош Предић, у периоду од 1902. до 1904. године. Уз представе Цара Давида и Јована Дамаскина, у певницама, на олтарској прегради из радионице Георгија Девића, Предић је насликао 28 икона. Испод самог олтара и уз апсиду, велики ктитори ове светиње, Васа и Марија Максимовић, изградили су породичну крипту, у спомен својој преминулој кћерки Вери. Њен портрет радио је други аутор, док је Предић извео сликану декорацију овог, истовремено суморног и свечаног амбијента. Поред тога, кајмовим бојама, на таваници Масимовићеве гробнице при храму Силаска светог Духа на апостоле, урадио је, 1904, изванредну композицију Васкрсења Христовог. Исте године насликао је изнад крстионице и Светог Јована, као и три „сличице“ за тамошњи Христов гроб. Црквену ризницу и данас чине драгоцености, попут старих кованих Јеванђеља, „скупоценог крста у брилијантима, једног брокатног јерејског одела“ и посуде са светом водицом, којом је освећен храм. Ту су похрањене и мошти солинско-пулских мученика из Веспазијанове арене. У крипти, испод олтарске апсиде, сахрањени су ктитори Васа, Јован, Марија и Вера Максимовић.

Поклоничку агенцију ”Доброчинство” основала је 1990. године Српска православна црква, с намером да Србе из домовине и расејања  кроз добро осмишљене програме води на изворе њиховог духовног и националног идентитета, а странце на најбољи начин упозна са споменицима српске духовности и културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *