Извештај Европског парламента о верској слободи у свету

У једном од најновијих закључака у извештају Европског парламента о верској слободи у свету истиче се да Европска унија чини премало како би зауставила патње, прогоне и убијања хришћана широм света. Док у Ираку и Сирији хришћани незаустављиво нестају, истовремено постају најпрогоњенија верска заједница у свету. Осим хришћана верске мањине су прогоњене у чак 53 земље, а стање је посебно драматично на Блиском Истоку, у Нигерији и Пакистану.

Ситуација је најгора на територији самозване Исламске државе у Сирији и Ираку где би хришћанске заједнице које на том подручју живе 2000 година могле потпуно нестати. Посебно се истиче проблем присилног обраћења и протеривања хришћана, а на примеру Ирака можемо видети колика је величина тог злочина – од милион и 200 хиљада хришћана колико их је било 90-тих година, 2015. број хришћана у Ираку је пао на нешто више од 250.000.

Слична је судбина хришћана у Сирији где је њихов број са 2 милиона (2011.) пао на како се процењује између 600 хиљада и 900 хиљада. Посебно ваља поменути град Алепо где сада живи 60.000 хришћана, а где их је пре рата било више од 400.000. Реч је о системском прогону који обухвата и Јазиде и неке муслиманске мањине.

Пакистан се у извештају помиње због закона о бласфемије који предвиђа смртну казну за онога ко клевеће ислам. Још строжија правила на снази су у Саудијској Арабији.

Што се тиче Африке стање је критично у Средњеафричкој Републици у којој су наоружане исламистичке групације током 2015. убиле више од 1200 хришћана.

У Судану и Нигерији, у којој је у 12 северних области на снази шеријатски закон, немуслимани живе под сталном претњом бичевања и осакаћења. У многим афричким земљама постоји стални проблем бомбашких напада. Хришћани нису само прогоњени него и дискриминисани на правном пољу.

У бројним уставима постоје видљиве дискриминације у односу на немуслимане. Многи представници цркава и црквених организација упутили су критике европским установама због тога што премало чине да би заштитиле хришћане.

Хришћански свет |
spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *