Рука Мајке Ангелине у Храму Ваведења Пресвете Богородице у Инђији

СВЕТА ЛИТУРГИЈА ПРЕД СВЕТИМ МОШТИМА У ПАРОХИЈИ ВАВЕДЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ИНЂИЈИ

Дана 12. јула 2016. године Господње, на Петровдан, служена је Света Литургија у храму Ваведења Пресвете Богородице у Инђији. Одређени свештеници да служе били су архијерејски намесник протојереј Борис Милинковић, јереј Недељко Рашић и јереј Богољуб Миловановић. Исповедао је старешина храма протојереј Радислав Трајковић. Девојчица Милица Стојановић је читала апостол, на радост и поуку присутних.
У беседи протојереј Борис Милинковић је све присутне позвао да размисле о своме обожењу као смислу живота…


Бог је створио човека као бога по Благодати, и дао му цео свет на дар. То што не видимо лепоту света, сунца које нас греје, и звезда које нас обасјавају ноћу, последица је нашега греха. Да ли ћемо живети у греху или у Благодати, која је као Љубав беспочетна и нема краја, зависи од наше слободе и слободне воље. Свети су Бога назвали именом Љубав, и то је суштина, да кроз Љубав себе усавршавамо и постанемо вечни причасници Светлости; да не будемо синови таме и мрака, већ Светлости и Љубави. Свако кроз Христа и Свете Тајне Цркве може да постане свет, као што је постала Света Ангелина Српска. То да и свете мошти имају Благодат да се молимо пред њима говори нам свима да је Христос васкрсао и да је смрт побеђена. Када бисмо веровали у васкрсење били бисмо неустрашиви, а то је оно што моћници света нису никада допустили – да постоји слободан човек, бог по Благодати, којим неће моћи да владају као са слугом греха и злобе. Свет је зао због греха, али свако је позван да постане освећен и обожен, а тако свет добија своје истинско назначење. То нам сведоче и Апостоли Петар и Павле, чији спомен прослављамо. Свети Петар је управо кроз исповедање вере у Христа, да је Он Син Божији, и сам назван стеном. Свети Павле који је Христа и Цркву прогонио из незнања, после покајања и обраћења постао је највећи проповедник вере у васкрсење и Христа. Да је то и сада могуће поручују нам свете мошти и Празник Светих Петра и Павла, завршио је беседу протојереј Борис Милинковић.
После Свете Литургије принесени су колачи за здравље и освећене јабуке, а после свега благоверни народ је могао испод летњиковца да се послужи и настави дружење са својим свештеницима.

вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *