Мошти Преподобне мајке Ангелине у Војки

Небоземни догађај у Војки

На свом свештеном ходу по земљи сремској, Деспотица Мајка Ангелина дошла је 20. јуна у Војку. Ништа лепше и боље није се могло десити овом сремском селу у години када прославља 6 векова од првих писаних трагова свога постојања. У својој дугој историји ово највеће село у Срему је било од посебне важности за културу и духовност нашег народа. Војка је било једино велико место у Срему које своју величину није стекло уз помоћ других националних заједница, будући да је искључиво сачињена од српског православног живља. Отуда су у ову велику и јаку српску заједницу увек биле упрте очи, а Војчани су радосно и снажно сведочили свој српски православни идентитет.
Тако је било и овога пута када се река благочестивог народа слила да дочека свету Мајку Ангелину, којој су вековима уназад наши преци ишли пешке на ходочашће из својих винограда у Чортановцима. Омладина у народним ношњама свих српских земаља, скоро сви ученици Основне школе, дични народ предвођен свештеницима и архијерејским намесником старопазовачким протојерејем-ставрофором Милом Јокићем, сва та Литија била је живи поклич: Радуј се, преподобна мати Ангелино, похвало рода српскога!
Свете мошти су у Литији носили представници Месне заједнице, чланови Црквено-општинског одбора, учитељице и васпитачице, верни народ, омладина са својим вероучитељем, а у храм су унели војачки свештеници Радомир Сандић и Лазар Кашић са својим синовима. Велики николајевски храм био је мали да прими сав народ, коме се после Акатиста радосним гласом обратио наш прота Миле Јокић, похваливши ревност овдашњег народа, коме се свакако радује света Мајка Ангелина видевши овај величанствени дочек. Од срца се отела беседа и старопазовачком свештенику Николи Деспоту, који је народу поручио: Остајте овде!
Поподне је одслужено вечерње богослужење које је за ову прилику војачки парох протојереј Радомир Сандић превео на српски језик. Пречасни прота је поред општег тропара преподобним мајкама, сачинио и посебан тропар Светој Мајци Ангелини.
У наставку је одржано духовно вече у сали светосавског дома на коме је прота Радомир народу тумачио службу, и прочитао празнични Синаксар који је такође за ову прилику превео на српски.
У току поподнева народ је наставио да пристиже, а тако и током читаве ноћи. За певницом се непрестано читао Псалтир све до јутра. После одслужене свете Литургије мошти су у духовној радости испраћене у Крњешевце. Света Мајка Ангелина је извршила своју духовну смотру у Војки, и народ Божији је окупљен око њеног светог лика утврдио себе, своју веру и свој пут у богочовечанском путу ка Царству Божијем.
Вероучитељ Слободан Грујић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *