Најава: ПРЕДАВАЊЕ „СРПСКИ ВОЈНИК У КОСОВСКОМ ЗАВЕТУ“ У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ У ИНЂИЈИ

ПРЕДАВАЊЕ „СРПСКИ ВОЈНИК У КОСОВСКОМ ЗАВЕТУ“ У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ У ИНЂИЈИ

Друго предавање из циклуса „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији биће одржано у суботу 26. фебруара са почетком у 18.00 часова. На тему „Српски војник у косовском завету“ говориће проф. др Борислав Гроздић, пуковник у пензији, некадашњи професор Војне етике на Војној академији.

Професор Гроздић сада предаје на  Правном факултету за привреду и правосуђе Универзитета у Новом Саду. Током  војне службе радио је на изградњи и развијању морала и васпостављању верског живота у војсци. Објавио је монографије „Православље и рат“, “Војевање за веру и отаџбину“ и „Свети ратници – житија светих војсковођа и војника“ као и више научних радова из области етике рата и мира, војне етике и правне етике.

У наставку програма, после предавња, биће представљена и његова најновија књига „Немањићи и православно предање о рату и ратовању“ у издању Патријаршијског Управног одбора Српске Православне Цркве.

Поред аутора, о књизи ће говорити и доц. др Александар Стојановић предавач на Правном факултету за привреду и правосуђе у Новом Саду.

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића, које је привукло велику пажњу публике у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији.

У марту ће гостовати проф. др Мило Ломпар, редовни професор Филолошког факултета у Београду, у априлу Бранислав Матић, књижевник, уредник часописа „Национална ревија Србија“, а у мају др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју.

Завршна трибина циклуса на тему „Заветна мисао у делу Жарка Видовића“, биће одржана о Видовдану 2022. године.

Храм Св. Цара Константина и Јелене у Инђији

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *