„И ево ја сам са вама…“ – Увод и тумачење Јеванђеља по Матеју

„И ево ја сам са вама…“ – Увод и тумачење Јеванђеља по Матеју; аутори: протојереји ставрофори др Владислав Топаловић и др Дарко Ристов Ђого; рецензенти: проф. др Мирко Томасовић и проф. др Предраг Драгутиновић; издавач: Православни богословски факултет Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву; Фоча 2021. стр. 350.

„Читање Светог писма не може бити чин усамљеног човјека. Не може бити ни чин издвојене групе људи. Читање увијек подразумијева узимање у обзир Предања – јер и само Матејево јеванђеље је настало у његовом току, и само се наставило кроз његов ток. Зато смо још у почетним фазама замисли, себи за циљ поставили да сакупимо што је могуће бројнију литературу о Матејевом јеванђељу (али и о другим проблемима новозавјетне егзегезе). Још од како је о. Георгије Флоровски истакао потребу да савремена православна мисао буде уједно и аутентична отачка егзегеза и креативни дијалог са савременим човјеком, поставили су се оквири који су омогућавали православнима да дају такав одговор и у оквирима православне библистике.

Српска теолошка мисао, као што је познато, није остала незапажена у XX вијеку, поред свих невоља које су нас снашле. Када је у питању тумачење Матејевог јеванђеља , појавила су се бар два запажена: оно сажето, уџбеничко, проф. Димитрија Стефановића (1926) и надахнуто, на Светог Златоуста снажно наслоњено, поетски ненадмашно тумачење Св. Јустина Поповића (1979). И она су, управо као и отачка ранија тумачења, али и тумачења савремених хришћанских егзегета, ушла у редове који су пред Вама. Наш циљ је свакако био да наставимо пут којим су великани наше теологије ишли прије нас, дајући уједно налазе савремених егзегетских истраживања и непатворено и незамјењиво богатство Отаца…” – пишу у предговору аутори протојереји-ставрофори др Владислав Топаловић, декан и др Дарко Ђого, продекан Православног богословског факултета Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву.

Увод и тумачење јеванђеља по Матеју је велики научни и херменеутички допринос српској библистици и науци о књижевности. Бележимо и да је ово прва књига код Срба овог херменеутичког обима, када је реч о Матејевом јеванђељу. Значај књиге је огроман, како за наставни процес тако и за међународно позиционирање српске библистике и интердицсиплинарни и интертекстуални развој библијских студија.

Егзегетски  труд из којег је произашло Тумачење Матејевог јеванђеља  плод је вишегодишњег дружења, пријатељства и сарадње двојице професора Православног богословског факултета Св. Василије Острошког – једног библисте др Владислава Топаловића и једног богословског енциклопедисте, др Дарка Ђога.

Из непрестаног дијалога о неопходности сталног читања светописамских текстова, из промишљања, из исправљања свог живота према Лику и етосу Сина Божјег, указала се потреба, посебно у нашем времену на повратак нечему тако важном, темељном, основном, као што је Матејево јеванђеље. Потреба је да се и као Црква, језик, народ и култура још једном окренемо „ономе одакле из константиновско-методијевског и светосавског тока потичемо, али како бисмо се подсјетили да нема другог основа од Христа и важнијих свједочанстава о Христу од светописамских (а самим тим и светопредањских)”.

У књизи читамо: 1. Увод у Јеванђеље по Матеју 2. Богословље Матејевог јеванђеља и 3. Тумачење, уз побројану литературу коју су аутори користили у раду.

Књига је подстицај црквеној јавности на промишљање о Матејевом јеванђељу на свакидашњем нивоу писана је стилски и разумљиво, али да језик и садржај не удаље ни оне са мањом стручном богословском спремом а које богатство Светог апостола Матеја интересује; може да послужи и нашем свештенству у узвишеном и данас често занемареном основном задатку презвитерске службе – проповеди Јеванђеља, на светој Литургији али и у свакодневном животу.

Ми верујемо да ће бити како и пише у предговору „да ће ово тумачење бити прихваћено онако како је писано: у доброј вољи да се настави српски егзегетски низ на Матејево јеванђеље, у жељи да се око Христа и Матеја саберемо и образујемо, да у Матеју нађемо нове снаге и нове смислове који су нам толико неопходни”.

***

„И ево ја сам са вама – увод и тумачење Еванђeља по Матеју“, представљено је у Библијском културном центру 3. фебруара 2022. године, у Дому омладине Београда.

Надахнути Божјом речју и Матејевим јеванђељем, аутори – др Владислав Топаловић и др Дарко Ђого, професори Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, донели су у престони град светло и жар вере, развејали духовну таму, чини нам се не само овде него и на свим странама света, а уз њих и рецензент књиге проф. Предраг Драгутиновић са Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Модератор је био ма Јован Благојевић, из Библијског културног центра.

Финансијску помоћ за објављивање књиге упутио је Секретаријат за вјере Републике Српске.

Модератор: ма Јован Благојевић

Протојереј-ставрофор др Владислав Топаловић, декан и проф. Старог завета, ПБФ у Фочи

Протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, продекан

Др Предраг Драгутиновић, проф. ПБФ у Београду

Текст, фотографија и звучни запис: Зорица Зец
Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *