Теофанија у селу Јазак

Теофанијом су се некада у нашој Цркви називали празници Рождества Христовог и Богојављења, из разлога што су се заједно славили, па и данас имамо о томе свест јер се у периоду између та два празника не пости, већ су успостављене тзв “трапаве седмице”.

Ова два велика празника су литургијски прослављена у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Јаску.

БОЖИЋ

На Бадњи дан је служена Света Литургија после које је украшен храм и донет бадњак у храм. Увече у 17.00 часова је служено вечерње богослужење после ког су освећени бадњаци. Деца су такође имала свој удео то вече пијукањем док им је отац Чедомир бацао бомбоне међу којим се налазио један златник, који је нашла ученица веронауке Анђела.
Потом се у порти народ послужио и огрејао крај запаљеног бадњака.

Сутрадан на Божић је служена Света Литургија на којој је прочитана посланица Свјатјејшег Патријарха српског г. Порфирија.

Другог дана Божића отац Чедомир је након Свете Литургије прочитао молитву за свако добро дело и благословио коњанике који су тај дан ишли кроз село и честитали празник Рођења Спаситељевог.

БOГОЈАВЉЕЊЕ

На празник Бојављења Христовог служена је Света Литургија након које је уследио чин великог водоосвећења на чијем крају је отац Чедомир крстолико кропио освећеном водом да Бог благослови Свети храм, затим житеље села, потом винограде и њиве, и да их сачува довека.

Текст и фотографије: Милан Романовић, студент Православног богословског факултета у Београду

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *