Обележено 250 година храма у Бешки

Ове године храм Ваведења Пресвете Богородице је прославио 250 година свог постојања и богоспасаване мисије своје у Бешки.

Давне 1771. године постављен је камен темељац храма који постаје извор из којега су потекле генерације хришћана. Пре тога постојао је мањи храм који су наши преци саградили из љубави према Богу, као и прва школа која се помиње још 1690. године и која је била клерикална у почетку.

Вероучитељ ђакон Горан Груловић се потрудио да деца више спознају значај постојања храма и да су по нашем хришћанском учењу наше душе и тела пре свега онај храм који треба да носи у себи Логоса, а затим и да у храм када идемо учествујући у Светој Литургији и сами постајемо храмови Духа Светога, тј. Храмови Свецеле Тројице по Благодати. Због тога је организован ликовно-литерарни конкурс на коме су учествовали ученици ОШ „Браћа Груловић“ са темама: „Мој храм“, „Мој храм из маште“, „Мој идеални храм“ и „Ја сам храм“. Тиме се код ученика развија свест о значају храма Ваведења који прославља 250 година свога постојања. На конкурсу су учествовала сви ученици школе, без обзира да ли похађају веронауку, и изабрани су најбољи радови који су презентовани народу у сали парохијског дома.

Празнично вечерње са петохлебницом уочи празника Ваведења служили су свештеници: протојереј-ставрофор Зоран Јовић, протојереј Ђорђе Ковљен и јереј Александар Раденовић. За певницом су били: архијерејски намесник јереј Слободан Вујасиновић, протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј-ставрофор Радомир Сандо, јереј Милан Симић, протојереј Јовица Гачић, јереј Стефан Трифковић, теолог Михајло Санчанин и ђакон Горан Груловић.

На вечерњем богослужењу поред благоверног народа присуствовали су ученици VII-2 разреда, а након богослужења сви су били помазани светим уљем. Пригодну беседу је држао протојереј-ставрофор Зоран Јовић, а затим су сви присутни помазани светим уљем и подељене су им иконице Ваведења. После вечерњег богослужења у парохијској сали је била приуготовљена вечера за свештенство и народ.

На сам дан празника Ваведења Пресвете Богородице Свету Литургију служили су: јереј Стефан Трифковић, који је началствовао као чредни свештеник, протојереј-ставрофор Брацо Санчанин и протојереј Јовица Гачић. Појао је теолог Михајло Санчанин и ђакон Горан Груловић са ученицима веронауке. Било је много причасника – деце, ученика веронауке и одраслих. Ученици веронауке су носили и стихаре учећи да прислужују у олтару.

По завршетку Литургије у храму је одржана представа/рецитал ученика ОШ „Браћа Груловић“ са темом „Храму си служила, Храм си постала“ у част Пресвете Богородице са поруком да уласком и причешћивањем у храму и сами постајемо храмови Духа Светога. Затим је уследила Литија око храма, резање славских колача и избор нових кумова Славе. Јереј Стефан је све присутне позвао на трпезу љубави у парохијску салу.

Текст и фотографије: ђакон Горан Груловић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *