Одржано Богомољачко сабрање у манастиру Тумане

На празник преподобних туманских исцелитеља Светог Зосима Синаита и Јакова Новомученика, у манастиру Тумане одржан је Богомољачки сабор поводом 75 година од мученичког страдања Светог Јакова.

Познато је да је србски дипломата са два доктората, на једном сабору богомољаца у Врњачкој Бањи, решио да свој овоземаљски живот промени и замонаши се. Мученички пут страдања од послератне власти, Христа ради, уврстише овог подвижника у ред светитеља.

Манастир Тумане је место где се данас чувају мошти Светих Зосима и Јакова, а у народу је познат као Ђердапски Острог. Управо овај манастир био је 21. августа 2021. године центар сабрања србских богомољаца.

Богомољачко сабрање започело је Светом архијерејском Литургијом, којом је началствовао Епископ жички г. Јустин, уз саслужење Преосвећене господе архијереја: Игнатија Епископа браничевског, Јована Епископа шумадијског, Пахомија Епископа врањског, Теодосија Епископа рашко-призренског, Кирила Епископа буеносаиреског и јужноцентралноамеричког и умировљеног Епископа средњеевропског Константина, као и бројног свештенства, свештеномонаштва и ђаконства из многих епархија.

На стотине аутобуса и аутомобила из земље и иностранства је данас пристигло у браничевски крај са хиљадама верника да учествује и посведочи овом величанственом догађају.

У надахнутој беседи, коју можете послушати у аудио запису, Епископ браничевски Игнатије говорио је о данашњем Јеванђељу, у којем се говорило о томе како је Господ Исус Христос са пет хлебова и две рибе нахранио пет хиљада гладних људи.

На крају Свете Литургије освештани су славски приноси у славу Господа и част Светих туманских исцелитеља Зосиме и Јакова.

У наставку саборовања за све присутне је уприличена трпеза љубави, поред које су се читале молитве за здравље и одржавала предавања о богомољачком покрету, све уз богат културно-уметнички програм.

Као и увек добри домаћини, тумански монаси са првим међу њима архимандритом Димитријем и бројним волонтерима, изванредно су организовали овај велики догађај и празник Светих туманских исцелитеља учинили достојним њихове славе у Господу.

Текст, фотографије и тонски запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Eископа браничевског Игнатија:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *