Манастир Бешеново прославио празник Светих мученика Кирика и Јулите

Дана 28. 7. 2021. године, у древној фрушкогорској светињи манастиру Бешеново, литургијски је прослављен празник Светих мученика Кирика и Јулите.

Као што су мученички пострадали Христа ради мајка Јулита и њен трогодишњи син Кирик, тако је и овај манастир мученик више пута пострадао, а највише од усташа који га до темеља срушише и похараше. Да се вера у Срба никада не може уништити, говори и ова светиња која васкрсава и изгледа овако захваљујући Божјем благослову, упорности Преосвећеног Епископа сремског Василија, вредноћом архимандрита Арсенија и добротом народа који подиже ову светињу.

Празничном архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење више свештеника и ђакона Епархије сремске, архимандрита Стефана настојатеља манастира Велика Ремета и јеромонаха Митрофана сабрата манастира Бешеново. За певницом су били теолози, студенти ПБФ и ученици Карловачке богословије.

После Свете архијерејске Литургије и причешћа приступило се освећењу славских колача и подели нафоре. Домаћин је приредио окрепљење за присутне у порти манастирској под столетним липама, где је Епископ сремски Господин Василије доделио Бешеновачке повеље победницима прошлогодишњег и овогодишњег конкурса Бешеновачка приношења.

После казивања победничких стихова песника из Новог Сада и Шида, настојатељ манастира Бешеново архимандрит Арсеније позвао је све присутне за трпезу љубави. Као и увек у Бешенову се чују гусле, а велики србски песник Благоје Баковић уз симпатичну опаску, да пред собом види добре људе и да зато неће казивати стихове целе песме већ само неколико строфа, заврши овај леп сусрет у манастиру Бешеново.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија

Говор песника Благоја Баковића, председника жирија Бешеновачких приношења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *