Др Влајко Пановић одржао предавање на тему породице у Сурчину

Брак, деца породица

Клинички психолог др Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије, одржао је изузетно предавање у недељу 30. маја 2021. године у Светосавској сали парохијског дома при цркви Свете Петке у Сурчину. Уваженог госта представио је и пожелео уваженом госту добродошлицу, протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски.

Тема предавања др Пановића је била „Брак, деца, породица“ према истоименој књизи која носи и поднаслов: Много питања и понеки одговор.

Парадокс савременог доба је да су људи све мање срећни, радосни, слободни и способни, и у васпитавању деце, и у сналажењу са самим собом. Техника, технологија и медији нуде човеку илузију да лако може да превазиђе све животне проблеме, због чега људи све више живе „поцепани“ између реалности и виртуелног света, поручују психолози данашњице. Модеран човек има све мање времена за породицу као заједницу што је основни разлог што не успева довољно добро да помогне својој деци како би она могла да изаберу добру страну живота.

Практичне, конкретне савете на ову тему и на недоумице у васпитању деце, у односима међу супружницима, о решењима за отклон од штетног утицаја медија, свих техничких средстава које су нам дате у изобиљу, али са замком – да заборавимо оно основно – срце људско пуно радости, љубави и топлине, говорио је др Пановић.

Реч о др Влајку Пановићу

Овај врсни психолог и мисионар речју, рођен је 18.7.1949. у “сеоцу” (Љубовија) и по завршеној средњој медицинској школи у Шапцу уписао је и дипломирао психологију на Философском факултету у београду. У периоду од 1996. до 1999. специјализирао је медицинску психологију на Медицинском факултету у Београду. Своју богату каријеру у раду са људима започео је давне 1983. године као психолог у Гардијској бригади. Током ратне 1992. године прелази да ради на Институт за ментално здравље и војну психологију у оквиру Војномедицинске академије у Београду (ВМА) на место клиничког психолога.

Током наведеног ратног периода активно је учествовао и у збрињавању учесника ратова на тлу бивше СФРЈ. Посебно је био ангажован у тимовима за спречавање последица деловања секти и култова у војној средини. Од 2005. године па све до одласка у пензију ради у Кабинету за неурологију и психијатрију у оквиру ВМА као специјалиста медицинске психологије.

Осим психодијагностике и саветодавног рада за старешине и чланове породица, посебно је значајно и ангажовање на Дечјем кабиенту у склопу систематских прегледа деце пре поласка у школу. У склопу истог Кабинета водио је Школу родитељства за запсолене на ВМА и родитеље деце војних осигураника. Од 2000. године започео је саветодавни рад за зависнике и њихове породице у саветовалишту за болести зависности у Дому здравља др Ристић (Београд), у манастиру Ковиљ, кампу Андревље и у Удружењу грађана за борбу против наркоманије (Нови Сад). Наведеним саветодавним радом бави се и данас

Контакт адреса др Пановића: vlajkopanovic@yahoo.com контакт тел. 064 1257 167

Благодаримо Зорици Зец на достављеном извештају.

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *