Сусрет патријарха Порфирија и председника Вучића

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије састао се 24. фебруара 2021. године са председником Републике Србије г. Александром Вучићем у здању Председништва Републике Србије у Београду.

Председник Александар Вучић рекао је, после састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и Цркве и да је новог поглавара Српске Православне Цркве обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су без сумње, и од изузетног значаја за Цркву. Патријарх Порфирије је поручио: -Искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и створити предуслове за превазилажење искушења и неспоразума.

-Имао сам част да угостим Његову Светост и да разговарам са свим значајним питањима и да га обавестим о свим кључним питањима која су од значаја и за саму Цркву, рекао је председник Вучић и истакао да је Патријарха упознао са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији и са политичким приликама, разговорима који се очекују, позицији Србије.

-Разговарали смо како и на који начин да чувамо мир, очување живота људи, како економски да им помогнемо и о том питању постоји сагласје, поручио је председник Вучић и додао да је захвалан што је умео да га саслуша о свеукупним притисцима који предстоје на нашу земљу. -У условима дубоке подељености света, где постоји мултиполарност, многи ће покушати да покажу снагу и силу на неком мањем, наш посао је да то не будемо ми, а да сачувамо интересе, казаоје Председник.

-Држава онолико колико помаже свим другим верским заједниицама још снажније у складу са могућностима помагаће обнову наших храмова и светиња где делује Српска Православна Црква у земљи и расејању, посебно у окружењу, на подручју бивше Југославије, да покушамо да разумемо једни друге, да решавамо дијалогом ствари које би смиривале сваку врсту страсти, а да не користимо речи увреда, указао је г. Вучић.

-Веома је важан однос државе и Цркве, поручио је Вучић и додао да када држава и Црква стеме истом циљу и када раде заједно и када се боре онда Србија буде прва у Европи по многим питањима. -Када то није случај онда је Србија лака мета, не само за сваког орла, него и за сваког гаврана, подвлачи Вучић.

-Радостан сам што сам много могао да научим од патријарха Порфирија и када са њим разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање, истиче председник Србије који је најавио да је држава спремна да помогне и да ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве. -Помоћи ћемо да се окончају најфинији радови у храму Светог Саве, имамо много идеја да уложимо новац у места где су Срби страдали, не само у Јасеновцу, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо ће будући састанци бити уобичајена појава и да ће увек дочекати састанак са Патријархом у вери да могу много да учине за наш народ.

Патријарх Порфирије: Црква има циљ да сабира, гради мостове, отупљује оштрице

Патријарх српски Порфирије истакао је да је данас на састанку са председником Вучићем имао прилику да чује “у најкраћим цртама елементарне основе геоплитике у ужем слислу те речи”.

-Ја сам пре свега нагласио да ја нисам политичар, не због тога што немам афинитета за политку, него зато што мислим да је црква саборни организам који ма колико то било тешко, понекад и немогуће, има циљ да сабира, да гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију. Пре свега да проповеда смисао сваког појединца, али и читавих народа независно од тога какве су околности, рекао је Патријарх и нагласио да често околности ми не бирамо, него су израз промисли Божије и да из тог разлога немамо право да се жалимо било коме него да засучемо рукаве и да сваки проблем и потешкоћу схватимо као задатак који морамо решити.

-Будите свесни да када смо решили један задатак, следећи је сасвим сигурно још тежи, нагласио је Патријарх.

-И овом приликом сам рекао оно што јесте израз читавог Сабора Српске православне Цркве да ћемо чинити све што је до нас као пастира да нашем народу буде што је могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа свесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вредности једни код других, а онда самим тим створити предуслов за превазилажење искушења и неспоразума којих нажалост има много, нагласио је Патријарх.

-Остаје да сви заједно, свако са своје позиције – ми као Црква и верни народ са једне стране, а држава и државне институције са друге стране, чинимо све на корист нашег народа, а никако на уштрб других, поручио је патријарх Порфирије које је захвалио председнику Вучићу на присуству на његовом устоличењу и речима које му је након тога упутио.

Извор: РТС, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *